Ce spune Ministrul Sănătăţii despre bacteria care ucide copii în Argeş

646x404.jpg

ministru sanatate bebelusi arges bacterie
Ministrul Sănătăţii a venit vineri dimineaţă la Adevărul Live unde a discutat despre bacteria care ucide bebeluşii din Argeş
Foto: Eduard Enea

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a venit vineri dimineaţă la Adevărul Live unde a discutat atât despre bacteria care ucide bebeluşii din Argeş, cât şi despre măsurile pe care le-au luat autorităţile în acest caz. Azi, ministrul urmează să meargă cu premierul Cioloş la Piteşti.

Ce a declarat ministrul

“Pentru micuţii noştri toată lumea face tot ce este omeneşte posibil. Noi am preluat lucrurile din momentul în care au fost sesizaţi cei de la Direcţia Sanitară, ancheta a pornit în momentul în care lucrurile s-au pus în funcţiune. La distanţă de debutul bolii e greu să spui care e cauza, s-au investigat toate situaţiile posibile şi probabile. Nu avem o confirmare a locului din care a provenit acest germene. Nu am putut stabili dacă a fost un singur germene, noi am tratat consecinţele”, a spus Ministrul Sănătăţii, potrivit adevarul.ro.

Potrivit acestuia, primul caz a apărut în 29 ianuarie şi ulterior au apărut cazurile unul după altul. „Bacteriile în sine, sub tratament, pot să elibereze toxine. Nu putem spune că medicii de la Piteşti au respectat protocoalele. Ieri s-a şi deplasat o colegă de-a noastră de la Marie Curie la Piteşti şi i s-a făcut rău şi a fost transferată la cardiologie. Stresul este mare şi doamna doctor şi-a dat toată silinţa”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Specialiştii europeni vor căuta cauzele îmbolnăvirilor

Specialiştii de la Stockholm au venit în România, ei comunică exclusiv prin centrul lor de presă, nu oferă niciun fel de informaţii, ci doar îşi fac treaba. „Au ajuns în cursul zilei de ieri, vor fi nişte concluzii preliminare, ei caută cauzele, sunt specialişti care vor lucra la stabilirea cauzelor, vor verifica ce s-a făcut. Când am văzut că ne îndreptăm spre o astfel de situaţie, au mai fost astfel de probleme în lume, cum a fost cel din Germania în 2011. Europenii au experienţă în astfel de situaţii în care nu se găseşte cauza”, a completat Patriciu Achimaş-Cadariu.

Care este starea bebeluşilor

Ministrul a declarat că patru bebeluşi sunt pe secţia de nefrologie în timp ce alţi trei sunt pe terapie intensivă, într-o stare mai gravă. „Vor pleca doar atunci când se vor simţi mai bine”, a explicat Cadariu, care nu a vrut să comenteze ancheta paralelă făcută de poliţie.

În schimb, ministrul a anunţat la Adevărul Live că va proiecta o hartă a nevoilor sistemului de sănătate românesc, cel mai probabil la jumătatea anului. „Punem pe hartă toate spitalele, cabinetele de medicină de familie, resursele materiale şi umane pe care le avem şi în paralel vom face o hartă cu ce avem nevoie. Ţinem cont de efectul zonal, trebuie să ţii cont că sunt mari diferenţe între regiuni şi în funcţie de patologii, lucrurile pot sta diferit. E o viziune pe termen mediu. În timpul acesta scurt identificasem nişte probleme - copiii erau trecuţi acolo, lucrărm la profilaxie la mame, să facem screening de prim trimestru al feţilor. Sunt foarte multe naşteri premature - stres, viaţă grea, lipsa de luare la timp în evidenţă a sarcinilor”, a mai spus Şeful de la Sănătate.

 

Loading...

Citește și

  • Nouă bebeluşi mai sunt internaţi la Spitalul “Marie Curie” din Capitală. O fetiţă s-a stins, marţi după-masă (16 februarie), acesta fiind al treilea deces în cazul copiilor din Argeş, internaţi în Capitală. Alţi doi au plecat, marţi, acasă. Medicii sunt îngrijoraţi, întrucât nu a fost depistată deocamdată cauza bolii. Mai mult, ei spun că aceasta ar putea rămâne un mister.

  • bebelusi arges bacterie ancheta scandal

    Declaraţii-şoc în cazul îmbolnăvirii bebeluşilor. Medicul conferenţiar Laurențiu Belușică susţine că epidemiologii sunt de vină, iar autorităţile ar trebui să emită o alertă de călătorie în judeţul Argeş.

  • bebelusi arges parinti judecata stat

    Mai mulţi părinţi ai copiilor diagnosticaţi cu sindromul hemolitic-uremic, din Argeş intenţionează să dea în judecată statul, anunță Mediafax. Bunicul celui de-al treilea copil care a murit, Alexandru Anghel, a declarat că părinţii se vor constitui într-o asociaţie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1