Ce spun angajaţii de la Finanţe, după greşeala de la Loteria fiscală

Ultima actualizare:

    Pregătiri înaintea unei extrageri
Pregătiri înaintea unei extrageri

Nu e vorba despre o glumă sau despre un banc prost, ci de pura realitate. Toate extragerile Loteriei bonurilor fiscale ar putea fi declarate nule, după ce s-a constatat că cei care au validat cifrele extrase au făcut-o taman pe dos.

Un jucător la Loto sau o persoană care ar fi citit măcar Ordinul de ministru al Finanţelor 417/2015 nu avea cum să facă o asemenea gafă. Dar uite că au putut să o comită chiar reprezentanţii comisei de validare a Loteriei Fiscale, din care fac parte trei persoane importante: preşedintele, care este din partea Ministerului de Finanţe, şi cei doi membri, unul de la ANAF şi altul de la Loteria Română. Nici unul nu şi-a dat seama, timp de şase ediţii, faptul că una anunţa omul de la TVR la fiecare extragere şi alta scriau în procesul verbal la finalul emisunii. Uite aşa, unităţile s-au transformat în sute, iar sumele de pe bonuri au fost inversate.

În Ordinul 417 scrie negru pe alb că cele trei cifre care compun numărul câştigător începe cu cifra unităţilor şi se termină cu cifra sutelor, acesta reprezentând valoarea totală a bonului fiscal. În 26 iunie a fost înlocuit Ordinul 417 cu Ordinul 755, în care se precizează faptul că doar primii 100 de câştigători sunt premiaţi, însă nu se mai specifică ordinea tragerii. În mod normal, aşa cum se întâmplă şi la jocul  Noroc de la Loto, prima dată sunt extrase unităţile, apoi zecile, sutele  şi aşa mai departe. Concret, dacă la prima extragere din 13 aprilie 2015 a fost anunţat drept câştigător numărul 006, adică bonul cu 6 lei, corect ar fi fost 600, adică cel cu 600 de lei. Asta pentru că numărul se citeşte de la coadă la cap şi nu de la cap la coadă, aşa cum au făcut-o finanţiştii.

Aceeaşi formulă se aplică şi la celelalte cinci extrageri care au urmat. Întrebarea este ce se va întâmpla după ce presa a dat în vileag gafa de proporţii? Se vor anula extragerile? Oamenii vor da banii înapoi? Vor fi premiaţi şi cei cu bonurile corecte?  Până acum, reprezentanţii Ministerului de Finanţe susţin altceva.

“Corect este aşa cum am procedat. Vom explica mâine (n.r. marţi, 17 noiembrie) oficial”, ne-au declarat surse din cadrul instituţiei.

Până în prezent au fost organizate şase extrageri. Prima a avut loc în 13 aprilie, iar ultima în 18 octombrie. Au fost extrageri ocazionale, când au fost luate în considerare bonurile fiscale emise cu două-trei luni înainte, şi cele lunare, când au fost luate în calcul bonurile emise cu o lună înainte de extragere. Premiul pus la bătaie este 1.000.000 de lei, bani care se împart la cel mult 100 de câştigători.

Ce numere au fost declarate câştigătoare şi care erau cele corecte

Ce numere au fost declarate  câştigătoare şi care erau cele corecte
Ce numere au fost declarate câştigătoare şi care erau cele corecte
image
image
image
image
image
image
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net