Ce spun autoritățile despre faptul că unele state ar fi oprit campania de vaccinare anti Covid-19

Ultima actualizare:

    Campania de vaccinare anti Covid-19 a început pe 27 decembrie în toată UEFoto: Guvernul României
Campania de vaccinare anti Covid-19 a început pe 27 decembrie în toată UEFoto: Guvernul României

Informații contrare vin pe diferite căi de comunicare pentru a crea neîncredere în vaccinul anti Covid-19. Ultima de acest fel anunța fapul că unele state precum Belgia și Germania ar fi orit campania de vaccinare. Autoritățile din România vin cu lămuriri despre acest lucru.

Vaccinarea împotriva Covid-19 cu noul vaccin produs de BioNTech/ Pfizer a început în Uniunea Europeană pe 27 decembrie, după distribuirea concomitentă a primelor doze în toate statele membre.

Vaccinarea se realizează conform strategiilor de vaccinare adoptate de fiecare stat în parte, bazate pe recomandările Comisiei Europene.

”Debutul campaniilor de vaccinare în toate statele membre a fost marcat de intensificarea diseminării de informații false pe rețelele sociale, cu scopul de a eroda încrederea populației în vaccin și în vaccinare. Astfel, au circulat postări care au contestat siguranța vaccinului, aducând drept argument informația că țări precum Germania și Belgia au întrerupt vaccinarea sau că polițiștii din Franța protestează împotriva vaccinării. Aceste informații sunt inexacte și potențial înșelătoare, amestecând jumătăți de adevăr (lucruri care s-au întâmplat deja/ fapte reale) cu jumătăți de ne-adevăr”, arată reprezentanții Guvernului României. Aceștia vin și cu clarificări în acest sens.

Germania a amânat vaccinarea în câteva districte

  • Germania nu a suspendat campania de vaccinare la nivel național, ci a amânat vaccinarea în câteva districte din nordul Bavariei. Motivul acestei amânări a fost reprezentat de dificultăți întâmpinate în timpul transportului.

Mai exact, un număr de 1.000 de doze au fost transportate la temperatura de 15°C în locul temperaturii recomandate de -80°C. Această variație a fost identificată cu ajutorul senzorilor de temperatură aflați în dispozitivele speciale de transport (despre care am scris pe larg si aici).

Autoritățile germane au contactat producătorul pentru a se asigura că dozele pot fi utilizate și au amânat administrarea dozelor pentru a se asigura că vaccinarea se realizează în condiții optime;

Belgia ar vrea să schimbe strategia de vaccinare

  • Belgia nu a întrerupt sau amânat vaccinarea, ci analizează o potențială schimbare a strategiei de vaccinare. Aceasta ar presupune vaccinarea unui număr mai mare de persoane cu prima doză de vaccin și întârzierea/ amânarea administrării celei de-a doua doze.

Scopul este de a vaccina cât mai repede cât multe persoane pe fondul apariției noii tulpini mai contagioase a SARS-CoV-2, identificată în Marea Britanie, și a numărului mic de doze de vaccin disponibile.

În acest moment, există o dezbatere în cadrul comunității științifice pentru a se determina dacă amânarea rapelului/ a administrării celei de-a doua doze influențează eficacitatea vaccinului. După cum știm, vaccinul dezvoltat de către BioNTech/ Pfizer se administrează în 2 doze.

Recomandarea este ca a doua doză să fie administrată la 21 de zile după primirea primei doze. Conform companiei Pfizer, studiile de fază 3 au relevat o eficacitate de 95%, răspunsul imun instalându-se la 7 zile după cea de-a doua doză (la 7 zile după rapel).

Răspunsul BioNTech/Pfizer la această preocupare de a accelera administrarea dozelor de vaccin prin eventuala amânare a rapelului este că datele din studiiile clinice nu prezintă suficiente garanții că o asemenea modificare ar mai păstra eficacitatea vaccinului;    

Protestele polițiștilor nu au legătură cu camapnia de vaccinare anti Covid-19

  • În cazul Franței, protestele nu au fost organizate de către poliție și nu au fost îndreptate împotriva vaccinului/vaccinării. Acestea sunt îndreptate împotriva unui nou proiect de lege introdus la finalul anului trecut, proiect ce își propune interzicerea fotografierii/filmării și partajării materialelor foto-video cu intenții rău-voitoare ce ar putea denigra imaginea forțelor de ordine.

Organizatorii protestului sunt de părere că o astfel de lege împiedică documentarea și relatarea potențialelor acte de violență la care ar recurge forțele de ordine.

Aceste noi proteste vin pe fondul unui an marcat de protestele „vestelor galbene” în Franța.

În România, a venit a treia tranșă de vaccin

Astăzi, 6 ianuarie, sosit în România a treia tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech, ce costă în 150.150 de doze. Au fost aduse cu avionul pe Aeroporturile Otopeni, Cluj și Timișoara. Astfel, vaccinarea va cotinua atât în București, cât și în țară. Vaccinurile au fost distribuite astfel:

  • Centrul Regional de Distribuție București: 39.975 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 26.325 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 20.475 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 20.475 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 13.650 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 17.550 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 11.700 doze.

Citește și: 

Amânarea celei de-a doua doze de vaccin anti COVID-19, periculoasă. Avertismentul producătorilor

Când începe a doua etapă a campaniei de vaccinare. Vor fi imunizați bolnavii cronici și persoanele peste 60 de ani

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net