Ce se întâmplă acum în clădirea unde a fost clubul Colectiv

4-act-tragedia-colectiv.jpg

O mare de lumânări şi coroane se află şi acum la intrare pe platforma “Pionierul”
Foto: Sorin Puiu

“Pionierul” s-a transformat într-un mormânt colectiv. Câţiva paznici se plimbă de colo-colo. La fel şi angajaţii firmelor care îşi au sediul aici. În rest, e pustiu. Clienţii nu mai vin. Cum să dansezi sau să faci sport când la poartă te întâmpină o mare de candele aprinse?

În centrul Capitalei, pe strada Tăbăcarilor numărul 7, ard mii de lumânări zi şi noapte. Pe 30 octombrie 2015, 27 de tineri, care se aflau la un concert rock, au murit carbonizaţi, iar alţi 150 au ajuns la spital cu arsuri extrem de grave. S-au stins din viaţă rând pe rând. Bilanţul tragediei din “Colectiv”, care a furat vieţi în cel mai violent mod cu putinţă, a ajuns ulterior la 63.

Sufletele lor şi-au lăsat amprenta pe vecie asupra celor care au închiriate spaţii lângă clubul blestemat. Până atunci, pe platforma “Pionierul” se derulau afaceri prospere. 49 de chiriaşi aveau deschise săli de dans, de sport, ateliere de pictură, de fotografie. Şi le mergea bine. Îi avantaja locul, aveau clienţi suficienţi, iar chiriile erau bune: 5 euro/mp.

“Cine mai vine să facă fitness sau dans aici? E sinistru să mergi la sală, la atelierul de pictură sau de fotografie şi să vezi pe geam marea de lumânări. Am vrut să le strângem, dar nu poţi deschide porţile şi să le dai la o parte. Sunt copii morţi acolo. Părinţii îi plâng. Avem o problemă de natură psihologică. Oamenilor le este frică să mai vină. E o situaţie nemaiîntâlnită. Pentru că nu sunt clienţi, chiriaşii nu mai vor să plătească. Cam 70% nu ne-au mai dat un ban de trei luni şi avem o pagubă lunară de 700 de milioane de lei vechi”, a declarat, pentru Click!, Sergiu Dura, administratorul judiciar de la “Pionierul”.

Totodată, omul a ţinut să precizeze că în momentul în care s-a încheiat contractul de închiriere cu patronii “Colectiv” era clar stipulat că ei sunt obligaţi să obţină toate autorizaţiile de funcţionare şi de la ISU. “Avizele, autorizaţiile cădeau în sarcina clientului, la fel şi amenajările. Noi n-am făcut decât să le punem spaţiul la dispoziţie”, a adăugat Dura.

În momentul de faţă, există discuţii foarte serioase pentru ca toate clădirile de pe platformă să fie demolate şi în loc să fie construit un mall, o clinică sau un centru comercial. “Zona este bună şi aşteptăm un investitor. Noi venim cu terenul”, a conchis Sergiu Dura. Clubul “Colectiv” este şi acum sigiliat, iar procurorii îşi contină ancheta la faţa locului.

Wilmark şi-a mutat sala de dans

Zoom
Clubul unde ţine ore de dans Wilmark a fost mutat de la “Pionierul“, la o săptămână după tragedia din “Colectiv“

A prevăzut faptul că odată cu tragedia din “Colectiv” şi afacerea cu dansul se va ruina. Aşa că îndrăgitul Wilmark a mutat Clubul Salsa, care funcţiona pe platforma “Pionierul”, într-o altă zonă a Capitalei. “Ne-am dat seama că va exista o problemă, că nu vor mai veni clienţii, astfel că am mutat sala la doar o săptămână de la tragedie. Nu poţi dansa latino, când treci pe lângă atâtea lumânări şi ştii că la câţiva metri distanţă au murit atâţia oameni în chinuri”, ne-a spus Wilmark.

Click! spune

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în spitalele din Bucureşti şi în cele din străinătate, mai sunt internaţi 19 răniţi în “Colectiv”. În România, mai sunt doi pacienţi în stare gravă, unul la Spitalul Floreasca, unul la Spitalul “C.C. Iliescu”. Până în prezent, au fost externate 79 de persoane din spitalele româneşti. În străinătate, mai sunt 17 răniţi, în clinici din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie şi Israel. Toţi sunt în stare stabilă.

loading...
Loading...

Citește și

  • andrei galut colectiv

    Andrei Găluț (31 de ani), singurul supraviețuitor din formația Goodbye to Gravity, care concerta în seara de 30 octombrie în clubul Colectiv, a fost activ pe pagina sa personală de Facebook, pentru prima dată de la tragedie. Solistul a schimbat două fotografii, cea de profil și cea de pe copertă. Într-una din poze apar membrii formației, iar în cealaltă Andrei apare alături de fată, cel mai probabil iubita lui, Mădălina Strugaru, care și-a pierdut viața la câteva zile după incendiu.

  • andreea marin carte calator impatimit

    Andreea Marin (41 de ani) a fost atacată dur pe Facebook de rudele victimelor de la Colectiv, dar și de oameni care nu cred în fundația caritabilă pe care o conduce. „Zâna” strânge fonduri pentru cei răniți în incendiul de la 30 octombrie. Fundația vedetei a organizat un spectacol umanitar la Ateneul Roman, pe scena căruia a urcat Angela Gheorghiu, la sfârșitul lunii noiembrie.

  • incendiu in club colectiv

    Tragediile scot la iveală povești emoționante, așa stau în general lucrurile. Vineri seară (30 octombrie), au murit 27 de oameni la Club Colectiv, iar duminică dimineață (1 noiembrie) bilanțul a crescut la 29, în timp ce alți peste 140 rămân internați în spitale. Relatarea unui îndrăgostit a ajuns virală pe rețeaua de socializare Facebook.

  • Au ajuns pe un pat de spital, dar îi pot mulţumi lui Dumnezeu că au scăpat cu viaţă. Printre victimele tragediei de la „Colectiv” se numără şi Alex Plîngu.