Ce revendicări îi trimit ONG-urile lui Iohannis! I-au dat și termene

Ultima actualizare:

    Președintele Klaus Iohannis s-a interesat de starea răniţilor de la Spitalul Militarfoto: Click!
Președintele Klaus Iohannis s-a interesat de starea răniţilor de la Spitalul Militarfoto: Click!

Cinci ONG-uri semnează o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis în care îi propun „un set de măsuri fezabile şi neutre politic”, scrie Mediafax.

ONG-urile arată că măsurile propuse „răspund direct agendei celor care au ieşit în stradă să ceară o mai bună guvernare”.

Astfel, reprezentanții societății civile îi cer președintelui „desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015”.

„Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dumneavoastră aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie”, mai spun aceștia.

Scrisoarea deschisă include solicitări și pentru Parlament și premierul nou învestit.

Astfel, se cere „revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie”, și „anularea mandatelor celor 552 de primari şi 4.791 de consilieri migratori pe OUG 55/2014. (...) Termen: 1 decembrie”.

Totodată, ONG-urile solicită „dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie”, „întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu mai depinde de tehnica SRI”, „respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie” și „aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie”.

„Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public”, este o altă măsură cerută, cu termen la 1 decembrie.

În plus, ONG-urile solicită ca premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale, ca în cazul CE Oltenia.

De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii, spun ONG-urile dând termen pentru această măsură tot 1 decembrie.

„Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie”, se mai spune în scrisoare.

ONG-urile semnatare îi propun președintelui stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentanților societății civile la consultările convocate pentru data de 6 noiembrie sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

Scrisoarea deschisă este semnată de ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) și Asociația Pro Infrastructură.

Alte liste cu revendicări circulă de Facebook, unde au fost create pagini intitulate „Partidul Colectiv”.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net