Ce pungi de plastic putem folosi la cumpărături din 2019

Ultima actualizare:

    De la 1 ianuarie 2019 pungile din plastic cu mâner vor fi permise doar dacă au pereții mai groși de 50 de microni
De la 1 ianuarie 2019 pungile din plastic cu mâner vor fi permise doar dacă au pereții mai groși de 50 de microni

Autoritățile române se aliniază cerințelor europene în ceea ce privește reducerea cantității de ambalaje din plastic generate de consumatori prin interzicerea folosirii pungilor de plastic subține. Legea care transpune o directivă europeană a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, astfel că de la 1 ianuarie 2019 trebuie să găsim alt tip de sacoșe pentru cumpărături.

Interzicerea pungilor din plastic cu mâner a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului. Modificarea Legii 249/2015 prevede interzicerea comercializării acestui tip de pungi începând cu 1 ianuarie 2019, iar actul normativ a fost promulgat înainte de Paște de președintele Klaus Iohannis. La cererea Click!, reprezentanții Ministerului Mediului explică motivele pentru România a luat decizia să interzică de la comercializare pungile din plastic. Încă de la început trebuie precizat că nu toate tipirile de pungi din plastic vor fi interzise pe teritoriul României, ci doar pungile din plastic cu mâner care au o grosime a peretelui mai mică de 50 de microni. Proiectul de act normativ aprobat de Parlamentul României transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European și a Consiliului, din 29 aprilie 2015, de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

Ce fel de pungi pot fi comercializate în rețelele de retail din ianuarie 2019?

„După data de 1 ianuarie 2019, pot fi comercalizate la punctele de vânzare de bunuri sau produse acele pungi care nu fac obiectul interzicerii. Dintre acestea putem menționa: pungile de transport din plastic care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, pungile de transport din plastic cu mâner (cu grosimea peretelui mai mare 50 de microni), pungi de transport fabricate din materiale obţinute din resurse regenerabile”.


    Sacoșele din materiale biodegradabile și cele care nu sunt de unică folosință vor câștiga tot mai mult teren în România din 2019
Sacoșele din materiale biodegradabile și cele care nu sunt de unică folosință vor câștiga tot mai mult teren în România din 2019

Se va păstra actuala ecotaxă? Care va fi nivelul ei și pentru ce tip de pungă?

„În prezent, conform prevederilor legale în vigoare sunt supuse taxării, fără excepţie, toate pungile şi sacoşele pentru cumpărături, indiferent de forma acestora sau de modalitatea de realizare a mânerului, cu sau fără perforaţii, fabricate din materiale obţinute din resurse neregenerabile. Valoarea ecotaxei este de 0,1 lei/bucată (10 bani). Luând în considerare intrarea în vigoare a legii care interzice introducerea pe piață și comercializarea pungilor de transport din plastic subțire (grosimea peretelui mai mică de 50 de microni) și foarte subțire cu mâner (grosimea peretelui mai mică de 15 microni) vor fi supuse taxării acele pungi care se conformează prevederilor invocate în paragraful de mai sus”.

Tot din plastic sunt confecționați și sacii menajeri. Acest tip de ambalaj va mai fi permis începând cu data menționată? De ce?

„Directiva mai sus menționată are în vedere anumite tipuri de ambalaje, în speță pungile de transport din plastic. Totodată, trebuie menționat faptul că reducerea consumului vizează cu precădere pungile de transport din plastic subțire. Pungile de transport din plastic sunt definite ca fiind pungi de transport, cu sau fără mâner, fabricate din plastic, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri sau produse. Pe de altă parte, conform directivei din domeniu pungile de transport din plastic subțire sunt pungile de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni. Prin urmare, luând în considerare definițiile în cauză, precum și obligațiile impuse în cadrul directivei, sacii menajeri nu fac obiectul prevederilor din directivă”, au declarat pentru Click! reprezentanții Ministerului Mediului.

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net