Ce Moș Crăciun darnic! Mâncare de cinci stele pentru oamenii străzii

Ultima actualizare:
Circa 250 de oameni fără adăpost au stat la coadă la supă, în fața Gării de Nord
Circa 250 de oameni fără adăpost au stat la coadă la supă, în fața Gării de Nord

Moș Crăciun a venit mai devreme pentru oamenii străzii din zona Gării de Nord din Capitală. Peste 300 de porții de mâncare, pregătite de bucătarii unui restaurant de cinci stele, au fost dăruite miercuri de reprezentanții unei fundații caritabile.

Bucureștiul are circa 5.000 de persoane care trăiesc pe străzi, arată statisticile reci. Însă numărul real al celor care nu au un acoperiș deasupra capului este imposibil de stabilit, întrucât nu toți au călcat măcar o dată pragul adăposturilor sociale pentru a fi luați în evidențe. Pentru 300 de oameni ai străzii care își fac veacul prin canalele din apropierea Gării de Nord miercuri a venit deja Crăciunul. O organizație care oferă sprijin familiilor fără adăpost le-a oferit o masă caldă, îmbrăcăminte și cadouri de Sărbători. Mâncarea a fost pregătită de bucătarii restaurantului Hotelului Intercontinental, un stabiliment de cinci stele din centrul Bucureștiului.

Grațiela (5 ani) a aflat de la sora ei cum să savureze supa primită în dar
Grațiela (5 ani) a aflat de la sora ei cum să savureze supa primită în dar

La ora 11.00, cu mult înaintea sosirii oalelor cu supă, în fața gării se formase o coadă de câteva sute de persoane. Oamenii străzii nu-și părăsesc canalele unde se adăpostesc, claie peste grămadă, fără un motiv serios. Miercuri au abanonat „confortul” oferit de țevile de încălzire pentru promisiunea unei mese copioase, cum n-au mai avut parte de multă vreme. Mulți își dădeau coate și-și jurau că vor pune mâna pe o porție dublă, alții erau sceptici că vor mai apuca măcar un coltuc de pâine. Nici unul nu ieșea, însă, din rând. Statornici la coada umilinței, precum votanții români din Diaspora.

După 90 de minute de așteptare, primii norocoși au ajuns la oala cu supă aburindă, cel mai frumos lucru care li s-a întâmplat în acea zi. Deși au primit asigurări că e mâncare pentru toată lumea, oamenii au îmbucat în grabă mare. Trebuie că zeama de pui din farfurie le-a excitat papilele gustative într-un asemenea mod încât n-a fost chip s-o lase mai moale. Doar Ioana, o tânără de 24 de ani, îi tăia avântul sorei sale mai mici, Grațiela. „Mănâncă, fată, mai încet. Mestecă fiecare bucătură de mai multe ori ca să simți gustul mai mult”. Și Grațiela așa făcea. „Mmm! E mai bună așa!”

Oamenii au primit cadouri dulci, mâncare și îmbrăcăminte de Sărbători
Oamenii au primit cadouri dulci, mâncare și îmbrăcăminte de Sărbători

Evenimentul a fost posibil datorită implicării Asociației „Casa Ioana”, Ambasadei Marii Britanii la București, Direcției de Asistență Socială a Capitalei și sponsorilor care au donat dulciuri, alimente și îmbrăcăminte. Campania desfățurată în Gara de Nord e totuși o picătură într-un ocean de nevoi. Oamenii fără adăpost din Capitală se confruntă cu probleme mult mai grave, care par imposibil de rezolvat: abandon familial și școlar, boli grave, izolare socială, ignoranță. Conform binefăcătorilor lor, evenimentul nu a fost unul caritabil, ci unul de solidaritate și recunoaștere a drepturilor persoanei la hrană și adăpost. Dorina (31 de ani), fostă beneficiară a Casei Ioana, explică de ce acest gen de acțiuni sunt benefice, dar nu și suficiente. „Atunci când mi-am părăsit partenerul abuzator nu aveam la cine să apelez pentru ajutor. M-a înstrăinat de familie și prieteni și m-a făcut să renunț la locul de muncă. Eram efectiv dependentă de el din toate punctele de vedere. Reîntoarcerea la muncă și siguranța că aveam un loc unde să-mi las copiii pe timpul programului de lucru au schimbat totul”.


    Oamenii au primit cadouri dulci, mâncare și îmbrăcăminte de Sărbători
Oamenii au primit cadouri dulci, mâncare și îmbrăcăminte de Sărbători

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummel, consideră că gestul de a întinde o mână de ajutor este unul normal. „Sunt încântat că Ambasada Marii Britanii și angajații instituției au contribuit în fiecare iarnă pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși dintre noi. Este important să evidențiem că sărăcia este un produs al inegalității. Cu toții putem face o schimbare în decembrie”, a declarat acesta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net