Ce impozite ciudate plăteau românii pe vremuri. Unele taxe sunt și acum

taxe-impozite-secolul_xx.jpg

taxe-impozite-secolul_xx
Dintr-un act din anul 1901, aflăm că la Focşani erau impozite şi pe condicuţele de servitori şi prostituate
FOTO: adevarul.ro
Citeste tot despre: 

Autorităţile locale de la începutul secolului trecut reuşeau să obţină bani frumoşi din tot felul de taxe puse pentru activităţile desfăşurate de oameni. Unele taxe sunt și acum: pe bere, pe apă, pe gunoaie și altele. Uite ce impozite ciudate plăteau românii acum 100 de ani!

La începutul secolului XX, existau o mulțime de impozite ciudate pe care românii le plăteau, scrie adevarul.ro.

Ce impozite ciudate plăteau românii pe vremuri

Din presa începutului de secol XX aflăm că la Focşani era taxă anuală pe măhălit, un fel de impozit pe hamal, în sumă de 2.500 de lei, jugărit - o taxă care se plătea pentru un car de lemne cărate din pădure şi care era în valoare de 17.240 de lei.

Autorităţile mai impozitau vitele de la obor - 4.800 de lei, cărţile de joc - 4.620 de lei, berea - 2.380 de lei, lumânările de seu - 550 de lei, faina de grâu, peştele, cheresteaua, actele de identitate, extrase de căsătorie, căldările de rachiu.

Mai erau impozitaţi covrigarii şi brăgarii, panoramele şi dioramele, circul, balurile mascate, expoziţiile de animale.

Dintr-un act din anul 1901, aflăm că erau impozite şi pe condicuţele de servitori şi prostituate. Practic, acestea din urmă erau pentru primărie şi un mijloc de a obţine venituri, în condiţiile în care toate aceste femei uşoare care prestau la domiciliul lor plăteau o taxă în folosul oraşului de 10 lei, iar cele care locuiau într-o casă de prostituţie plăteau şase lei pe lună.

Unele taxe sunt și acum

Mai erau impozitate abonamentele particularilor la apă, serviciul curăţirii gunoaielor din proprietăţile particularilor, taxa căruţelor de speculă pe arcuri deschise sau închise, camioanele şi orice vehicul de specula fără arcuri, caii de lux, de ham sau de călărie, înscrierea hotărârilor de divorţ, taxa pentru pompe funebre, vinuri de tot felul, şampanie, apă gazoasă, limonadă, icre de chefal, icre negre, icre de ştiucă, caracatiţă, stridii, midii, melci şi raci, halvaua, turta dulce, ciocolata şi uleiurile.

Sume considerabile se strângeau din venitul net al proprietăţilor prevăzute cu clădiri noi atunci când începeau să fie locuite.

Mai erau importante aşa numitele taxe de lux pentru armoariile şi coroanele distinctive pe trăsuri, caii de lux la particulari, adunările cu dans, teatre, gimnastică, concerte, cinematografe.

Inclusiv curăţarea latrinelor la particulari constituia un mijloc de a scoate nişte bani la bugetul local. Bicicletele nu erai nici ele iertate de la plata taxelor. Diversitatea impozitelor era extrem de mare şi probabil autorităţile din ziua de azi s-au inspirat din o parte din aceste taxe când au stabilit o serie de impozite pentru oameni.

Citește și:

Incredibil! Câte taxe plătește un pasager ca să treacă prin Aeroportul Otopeni

Ce spun românii despre taxa pentru mașinile sub Euro 5:«Bine că ne pun taxe, că tot n-ai pe unde să circuli»

Loading...

Citește și

  • Modificările aduse anul trecut Codului Fiscal privesc, printre altele, şi impozitele şi taxele locale, inclusiv termenele până la care pot fi plătite fără penalităţi, dar şi un sistem de bonificaţii pentru plata integrală anticipată.

  • Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente trebuie să depună Declaraţia Unică până la data de 16 martie şi să şi facă plata taxelor, în cazul în care doresc să beneficieze de bonificaţii.