Ce-i spui unui copil care a luat notă mică la examene

mama-elev_copy.jpg

Psihologii atrag atenţia că unii elevi pot suferi un şoc sau pot cădea în depresie

A fost o perioadă tensionată şi extrem de stresantă pentru cei peste 300.000 de elevi din ani terminali care au dat în această perioadă examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat. Miza principală a fost nota, iar dacă ea nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, a urmat tragedia. Mulţi copii sunt în depresie, alţii au suferit adevărate şocuri emoţionale. Părinţii trebuie să acţioneze cu mult tact pentru a-i ajuta să-şi revină.

Peste 160.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a au dat luna trecută examenul de Evaluare Naţională şi 15.275 dintre ei, nemulţumiţi de rezultat, au depus contestaţii. La final, rata de promovare a fost de 76,2%, a anunţat Ministerul Educaţiei şi Cercetării. La Bacalaureat, rezultatele au fost şi mai slabe. Potrivit primelor rezultate afişate marţi, rata de promovare înregistrată de absolvenţii studiilor liceale, atât din promoţia curentă, cât şi din promoţiile anterioare, este de 62,9% - cea mai scăzută din ultimii 6 ani. Au promovat 92.930 de candidaţi, dintr-un total de 147.790 prezenţi. Mulţi au făcut contestaţii, rezultatele finale fiind programate să se afişeze duminică, 5 iulie. Emoţii, emoţii şi iar emoţii, pentru că urmează bătălia pentru un loc bun la liceu, respectiv la facultate. Iar dacă nota obţinută nu e satisfăcătoare, mulţi ­copii intră în adevărate crize depresive. 

Potrivit psihologului Mihaela Vintilă, elevii afectaţi de eşec sunt trişti, tot mai închişi în ei, nu pot dormi, nu au poftă de mâncare. Cei mai sensibili se pot gândi chiar la gesturi necugetate. Părinţii trebuie să intervină prompt, să le ridice moralul. Specialistul recomandă să-i susţineţi necondiţionat, să-i încurajaţi şi să le redaţi încredere de sine.  

  • Indiferent de nota obţinută, nu-l certa, nu-l pedepsi. E prea târziu acum pentru reproşuri. Majoritatea copiilor oricum se simt vinovaţi şi trec prin momente grele. Tu, ca părinte, trebui să-l scoţi din starea depresivă, să-i spui că totul se va rezolva şi că are toată viaţa în faţă pentru a munci, a se dezvolta, a recupera.  
  • Cultivă-i stima de sine. Spune-i că el e copil isteţ, dar că trebuie să se concentreze mai bine şi să înveţe mai mult. În fiecare zi, el trebuie să-şi repete: „vreau, pot, ştiu”. 
  • „Nu sunt de acord cu pedeapsa, nu trebuie să-l închizi toată vara în casă, să-i confişti telefonul şi banii de buzunar. Copilul are nevoie de o pauză. Dozează-i munca treptat şi amână-ţi promisiunile făcute iniţial către el până când îşi remediază situaţia”, te sfătuieşte psihologul Mihaela Vintilă. 
  • Când se va reapuca de învăţat, pune-l să rezolve mai întâi exerciţiile uşoare, ca să capete curaj în forţele proprii. Dacă va aborda de la început noţiuni prea grele, se va speria şi va abandona „misiunea”. 

O fetiţă din Gorj era să facă semipareză

O fetiţă din localitatea Bălteni, judeţul Gorj, a suferit un şoc după ce a luat nota 6 la proba de Matematică de la Evaluarea Naţională. Părinţii i-au dat calmante şi s-au speriat că face semipareză la gură. 

Familia a făcut contestaţie, iar după recorectare fata a primit nota 10, anunţă Digi 24. 
Un coleg de-al ei a primit la Matematică 2,20, iar după recorectare nota a crescut la 7,90. Părinţii consideră inacceptabilă situaţia şi intenţionează să depună o petiţie la Ministerul Educaţiei pentru toată suferinţa prin care au trecut copiii lor.

Loading...
 
 

Citește și

  • Elev în fața avizierului de la scoală, care își află rezultatele la Bacalaureat 2020

    Rezultate Bacalaureat 2020. Marți, 30 iunie, elevii care au dat examenul de BAC vor afla rezultatele. Acestea vor fi publicate pe siteul edu.ro până în ora 12.00, dar vor fi afișate și la avizierele școlilor. Anul acesta, în premieră, notele sunt anonimizate,iar elevii le pot afla pe baza unui cod unic primit înainte de susținerea probelor.

  • elev de liceu cu parul lung pana la umeri

    Învaţă foarte bine, este respectuos cu profesorii, nu-şi deranjează colegii, însă, cu toate acestea, a primit nota 8 la purtare. Unui liceean din Târnăveni, judeţul Mureş, i-a fost scăzută nota la purtare din cauza părului … un pic lung.