Ce declara Sorina Pintea în urmă cu un an: «Cred că suntem un popor de infractori». Acum, e anchetată pentru luare de mită

p14-1-3col-sorina-pintea-7537828-mediafax_foto-valentina_sarosi.jpg

Sorina Pintea va fi înlocuităde la conducerea spitalului de urgență din Baia Mare și va fi suspendată din PSD
Foto: Mediafax

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Când a făcut afirmaţia ”cred că suntem un popor de infractori”, Sorina Pintea nu s-a gândit că ea însăşi va fi numită astfel. Fostul ministru al Sănătăţii este acum în arest pentru 30 de zile, după ce a fost prinsă luând şpagă 120.000 de lei, în calitate de manager al Spitalul Judeţean Baia Mare.

Nimic nu ar fi trădat că în spatele unui ministru care ducea o luptă vizibilă cu şpăgile din spitale, mergând până acolo încât intra deghizată în unităţile medicale pentru a simţi pe propria piele cum funcţionează sistemul, se poate ascunde şi un alt fel de personaj. Sau, pe scurt, „Hoţul strigă hoţii!” Nici un an nu a trecut de când Sorina Pintea declara, din fotoliul de ministru al Sănătăţii, „cred că suntem un popor de infractori”, referitor la atitudinea românilor faţă de respectarea legilor şi corupţia din spitale. Afirmaţia a făcut-o într-o dezbatere televizată, care avea ca subiect şpaga în spitale.

p24-2-baza_pintea_spita-cluj_.jpg

Control nocturn la Spitalul Judeţean Cluj

„Am publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii modificarea amenzilor pentru măsuri ingienico-sanitare, pentru depăşirea timpilor de staţionare în UPU. Vă spun foarte sincer, m-a amuzat reacţia unora de după şi mă gândeam, sper să nu mă citeze nimeni, eu cred că suntem un popor de infractori. În momentul în care se măresc amenzile, protestăm. Păi dacă eu n-am de gând să încalc legea, de ce să fiu supărat că cresc amenzile?”, spunea Sorina Pintea în mai 2019.

Mai mult, în încercarea de a eradica fenomenul şpăgii, Pintea a mers în spitale chiar şi incognito. „Nu m-au recunoscut oamenii. Am fost normal, îmbrăcată sport… Ştiţi ce nu mi-a plăcut? Nu mi-a plăcut că... poate n-ar trebui să spun, dar am să o spun. Nu mi-a plăcut nepăsarea cu care treceau cadrele medicale pe lângă nişte pacienţi”, spunea, într-o emisiune tv, Sorina Pintea.

p34-3-control-nocturn-constanta.jpg

Medicii constănţeni, luaţi prin surprindere

Iat-o acum pe Sorina Pintea de cealaltă parte a baricadei. În postura de manager de spital care se gândeşte la bunăstarea familiei ei şi nu la binele pacienţilor. 

Sorina Pintea a fost reţinută sâmbătă dimineaţă, iar în cursul zilei de duminică a primit mandatul de arestare pentru 30 de zile într-un dosar de achiziţii la Spitalul Judeţean Baia Mare, la care e manager. Ea ar fi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 € şi 120.000 de lei, ce reprezintă un mic procent dintr-un contrat de achiziţie publică. În ordonanţa procurorilor DNA se arată că Pintea ar fi luat mită în formă continuată.

p44-4-sorina_pintea_spital-giurgiu.jpg

Vizită inopinată la Galaţi

„În perioada decembrie 2019-28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 € şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect «proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente», încheiat în 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu ca manager şi ordonator de credite”, spun procurorii DNA.

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5