Ce bine se ține Iliescu la 88 de ani!

Ultima actualizare:

    Iliescu este urmărit penal în dosarul „Revoluția”
Iliescu este urmărit penal în dosarul „Revoluția”

Fostul președinte Ion Iliescu a fost, marți dimineață, să dea cu subsemnatul la Parchetul instanței supreme. El a fost anunțat oficial că pe numele său a fost începută urmărirea penală în dosarul „Revoluţiei”, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Fără a răspunde la vreo întrebare a jurnaliștilor aflați la Parchet, Ion Iliescu (88 de ani) și-a făcut cu greu loc printre aceștia, iar, în jurul orei 9.00, a intrat în clădirea instituției. A zăbovit în jur de o oră și jumătate aici, după care a plecat fără să dea declarații. De asemenea, fostul președinte nu și-a afișat deloc binecunoscutul său zâmbet larg, încercând să scape cât mai repede de întrebările ziariștilor.

De remarcat însă ce bine se ține Iliescu la vârsta sa. Comparând o fotografie realizată la alegerile din anul 2016 cu una făcută marți, la Parchet, practic, nu se observă nicio diferență, ca și când peste fostul președinte n-au trecut doi ani. Mai mult, trebuie observat faptul că Iliescu a rămas consecvent în ceea ce privește ținuta. Adică, n-a renunțat la costumul închis la culoare, la cămașa cu dungulițe și la cravata roșie.


    Aproape că nu există nicio diferență între fotografia realizată în 2016 (stânga) și cea realizată astăzi (dreapta)
Aproape că nu există nicio diferență între fotografia realizată în 2016 (stânga) și cea realizată astăzi (dreapta)

În 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul „Revoluţiei”.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacţionat faţă de decizia şefului statului şi a spus că aceasta nu îl surprinde, dar nu vede care este cadrul legal în care se înscrie. El a afirmat că îl surprinde însă faptul că, „liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor” şi din acest motiv „au ajuns să dea lecţii de democraţie oameni care, în timpul ceauşismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la costruirea cultului personalităţii lui Ceauşescu”.

Într-un mesaj postat vineri seară pe blogul său, Ion Iliescu a vorbit despre dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, spunând că finalitatea lor nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului despre acele evenimente. De asemenea, fostul preşedinte a susţinut că el şi-a făcut partea sa de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care caută ţapi ispăşitori pentru eşecurile lor şi că stă "cu capul sus la judecata istoriei”.

Dosarul „Revoluţiei din 1989” este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane, rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924 de persoane. 

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au dispus, în 1 noiembrie 2016, extinderea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni contra umanităţii.


    Iliescu, alături de Petre Roman, în timpul Revoluției din anul 1989
Iliescu, alături de Petre Roman, în timpul Revoluției din anul 1989

Printre cei care au fost audiaţi de procurori în acest dosar, în calitate de martor, s-au numărat fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net