Ce arme pot purta femeile în România ca să se apere de violatori și în ce condiții

Ultima actualizare:

    Sprayul cu piper sau defenol nu este letal, este mic, greu de remarcat de către agresorfoto: Click!
Sprayul cu piper sau defenol nu este letal, este mic, greu de remarcat de către agresorfoto: Click!

Cazurile recente, cu tânăra agresată în Parcul Tineretului, în timp ce alerga, și cu cele două femei supuse unor tentative de viol de șoferul pe care l-au chemat la adresă, au revoltat opinia publică. De frica tâlharilor sau a violatorilor, tot mai multe femei apelează la arme de autoapărare, însă ar putea rămâne cu ele în poșetă, în situații de viață și de moarte. Deși sunt legale, ele nu pot fi însă folosite cu orice ocazie!

O femeie a fost agresată sexual în Parcul Tineretului, în timp ce alerga, iar alte două au trăit clipe de coșmar după ce un șofer de ride sharing a încercat să le violeze la finalul cursei. Cele trei situații revoltătoare s-au petrecut pe 27, 28 și 29 august, iar agresorii se află în arestul poției.

Spray-urile paralizante sau aparatele cu electroşocuri

De frica acestor situații, tot mai multe femei apelează la arme de autoapărare, însă deși sunt legale, ele nu pot fi folosite cu orice ocazie.

Spray-urile paralizante sau aparatele cu electroşocuri sunt cele mai frecvent întâlnite arme neletale la purtător. Nu necesită aprobarea poliției și pot fi achiziționate din orice magazine de specialitate, pe baza buletinului care atestă că solicitantul are 18 ani împliniți. Polițiștii atrag însă atenția că, deși legale, ele nu pot fi folosite în orice împrejurare, iar deținătorii lor pot fi trași la răspundere dacă încalcă câteva reguli.

Ce spune codul penal despre folosirea obiectelor periculoase

„Codul Penal prevede, la art. 372, faptul că portul sau folosirea fără drept a obiectelor periculoase la adunările publice, la manifestările cultural-sportive, în locurile special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloacele de transport în comun se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă. De asemenea, portul sau folosirea acestor obiecte în instituţii publice se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. Prin obiecte periculoase se înţelege cuţit, pumnal, arme neletale care nu sunt supuse autorizaţiei, dispozitive pentru şocuri electrice sau cu substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant”, a precizat Bogdan Păduraru, purtător de cuvânt al Poliţiei Constanţa, potrivit cugetliber.ro.

Nu ai voie cu arme de autoapărare în următoarele locuri

Altfel spus, atât spray-ul paralizant, cât şi bastonul telescopic, dar şi dispozitivul cu electroşocuri sau alte dispozitive asemănătoare nu trebuie să le aveţi în poşetă sau în buzunar dacă vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun, ori la teatru, restaurant, club, târg, spectacol sau orice altă adunare publică. În schimb, este perfect legal să le aveţi în poşetă ori în buzunar atunci când vă îndreptaţi de la muncă spre casă şi invers.

În caz că le folosiți, nu veți fi traşi la răspundere dacă le utilizaţi în legitimă apărare. Oamenii legii atrag însă atenţia asupra faptului că, folosind aceste dispozitive, există riscul să ajungeţi subiectul unei anchete a Poliţiei, dacă agresorul este rănit.

„Aceasta este procedura în ţara noastră, inclusiv poliţiştii care folosesc armamentul din dotare, pentru prinderea hoţilor, sunt anchetaţi. La fel, Justiţia nu este unitară, doi magistraţi vor avea două interpretări diferite ale legislaţiei. Dar, cu toate acestea, este de preferat să apelăm la bunul simţ şi logica unui judecător pentru că ne-am apărat, decât să fim răniţi!”, este sfatul poliţiştilor.

O altă tendinţă în creştere este achiziţionarea de arme airsoft. Sunt replici fidele ale armelor letale, dar nu sunt periculoase. Nu înseamnă însă că pot fi purtate în poşetă sau că pot fi folosite pe stradă, au atras atenţia atât oamenii legii, cât şi reprezentanţii magazinelor armelor airsoft.

„Armele airsoft pot fi confundate uşor cu armele de foc. Pentru că sunt replici, oamenii le tratează ca pe jucării şi este greşit. În primul rând, minorii nu au voie nici să le deţină, nici să le folosească. Apoi, trebuie transportate într-o cutie de arme, luându-se toate măsurile de siguranţă similare transportului armelor reale. Trebuie să se înţeleagă faptul că este foarte dificil să se facă o distincţie vizibilă între o armă airsoft şi o armă reală”, au subliniat vânzătorii care comercializează astfel de arme.

Citește și:

Femeie agresată sexual într-unul dintre cele mai mari și mai circulate parcuri ale Capitalei

Cum acționa șoferul de ride-sharing, care a vrut să violeze două cliente. Se năpustea asupra lor, pe bancheta din spate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net