Curtea Constituțională a respins sesizarea Avocatului Poporului și declară legală carantina și detașarea medicilor

ccr.jpg

Curtea Constituțională a României octombrie 2020
Curtea Constituțională a României a dat undă verde carantinării și detașării personalului medical
Foto: digifm.ro
Citeste tot despre: 

Victorie pentru Guvernul Orban. Curtea Constituţională a respins marţi, cu unanimitate de voturi, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la prevederile privind „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată” din Legea carantinei şi cele referitoare la detaşare.

”În ziua de 20 octombrie 2020, Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi în ceea ce priveşte dispoziţiile art.8 alin.(3)-(9) şi ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi cu majoritate de voturi în ceea ce priveşte dispoziţiile art.19 alin.(1) din aceeaşi lege, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare” şi ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic sunt constituţionale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”, arată potrivit news.ro, reprezentanţii CCR, într-un comunicat de presă.

 

Ce a atacat Avocatul Poporului

 

Pe 7 august, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională prevederile articolului 8 din legea privin carantina, referitor la „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”.”Soluţia legislativă referitoare la izolarea unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare din cuprinsul art 8 este constituţională, prin raportare la considerentele deciziei CCR, numai în măsura în care acest tip de izolare se impune ca măsură de ultimă resort, după ce toate celelalte măsuri de o severitate mai scăzută au fost epuizate”, afirmă Avocatul Poporului în sesizare. De asemenea, Avocatul Poporului a atacat articolul 19 referitor la detaşarea personalului.”Observăm că, deşi legiuitorul operează cu noţiunea de detaşare, instituţia juridică nou creată nu are caracteristicile proprii ale detaşării, aşa cum este reglementată de Codul Muncii”, a mai precizat Avocatul Poporului.

 

 

Citiți și

 

EXCLUSIV Medicii și asistenții școlari, aruncați în lupta cu coronavirusul.”E ordin pe unitate”

 

UPDATE. Harta spitalelor cu cadre medicale infectate. Peste 350 de medici și asistenți, contaminați de coronavirus

Loading...

Citește și

  • Cine intră, nu mai iese! Teoretic, aşa ar trebui să stea lucrurile în spitalele din România, după ce gripa nouă a început să se extindă cu repeciziune în toate zonele ţării şi a fost declarată carantină. Practic, reporterii Click! au "pătruns", fără să-i ia nimeni la rost, în câteva unităţi sanitare de pediatrie.

  • coronavirus la microscop

    Virusul ucigaș depistat la sfârșitul anului trecut în China face noi victime, numărul deceselor ajungând la 25. Mai mult, pentru a evita răspândirea sa, autoritățile locale au închis, după localitatea Wuhan, încă două orașe: Huanggang și Ezhou. Iată tot ce trebuie să știi despre coronavirus: cauze, simptome și cum se tratează!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1