Cazul artistei românce răpite și măritate în Coreea de Nord. Pictorița a murit

Ultima actualizare:

    Doina Bumbea a fost forțată să se căsătorească de către autoritățile nord-coreenefoto: digi 24
Doina Bumbea a fost forțată să se căsătorească de către autoritățile nord-coreenefoto: digi 24

Cazul unei pictorițe românce răpită de agenții Phenianului a fost scos la iveală de fratele ei, după ce nepoții au confirmat moartea soțului. Mariajul său ar fi fost unul impus cu forța de autoritățile nord-coreene, în anul 1970, fiind ținută în captivitate și izolată de granițele nord-coreene. Din mariajul său a rezultat doi băieți.

Unul dintre soldaţii americani care au dezertat în urmă cu peste 50 de ani în Coreea de Nord, James Dresnok, a decedat la Phenian anul trecut, însă fii abia au confirmat decesul tatălui. Povestea dezertării începe în 1962, când americanul a hotărât să treacă zona militarizată dintre cele două Corei. Dresnok a făcut parte dintr-un mic grup de soldaţi americani care au evadat în Coreea de Nord în urma războiului din Peninsula Coreeană (1950-1953).

Dresnok a fost căsătorit cu românca Doina Bumbea, o pictoriţă răpită de agenții Phenianului în 1978 şi care ar fi murit de cancer în 1997 - , iar Ted şi James sunt fiii cuplului, potrivit BBC.

Fratele artistei susține că mariajul surorii sale a fost impus cu forța de autorități, aceasta fiind nefericită cu viața sa. Pictorița a murit în captivitate, izolată complet de tot ce înseamnă exteriorul granițelor nord-coreene.

„După cum am mai spus-o în repetate rânduri prin ziare, televiziuni, din țară și din străinătate, sora mea Doina Bumbea a murit în ianuarie 1997 la Phenian, în captivitate, izolată complet de tot ce înseamnă exteriorul granițelor nord-coreene. Printr-o căsătorie ce i s-a impus pe la începutul anilor ’80 cu un dezertor din armata americană, pe nume Joe James Dresnok, a dat naștere la doi copii, doi băieți. Primul s-a născut în decembrie 1981 (Theodore Ricardo Dresnok), cel mic s-a născut în februarie 1983 (James Gabriel Dresnok). Din momentul în care am aflat de existența lor, principalul meu obiectiv a fost să încerc orice demers, să bat la orice ușă, să fac tot ce-mi stă-n putință, ca român obișnuit şi cu resurse modeste, ca să ajung să pot măcar să-mi văd nepoții captivi încă la Phenian. Nădăjduiesc ca asta să se întâmple curând. Am promisiuni din partea unor organizații din străinătate că se încearcă negocieri cu Phenianul în acest sens”, a declarat acesta, potrivit Digi 24.

În 1970, Doina Bumbea părăsea România, căsătorindu-se cu un cetățean italian. În Italia, pictorița avea să locuiască opt ani, încercând să își clădească o carieră în complicata lume artistică italiană. În 1978, Doina Bumbea pornește cu un avion spre Japonia, unde îi fusese promisă o expoziție grandioasă la Tokio. Acesta este momentul în care destinul artistei ia o turnură întunecată. Informațiile apărute ulterioar, puse cap la cap, indică faptul că Doina Bumbea, în drumul ei spre Țara Soarelui Răsare, urma să facă escale la Moscova și apoi la Phenian.

Cei doi fii servesc armata nord-coreeană, iar în clipul celor de la BBC, Ted și James Dresnok poartă uniformă, iar în piept se regăsește prinsă  o insignă pe care figurează fondatorul Coreii de Nord, Kim Ir-Sen, precum şi fiul şi succesorul lui, Kim Jong-Il.

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net