Câţi bani poţi lua de la bancă dacă ai salariul mediu pe economie

Ultima actualizare:

Cel puţin cinci bănci importante din România acordă credite de nevoi personale la dobânzi anuale efective (DAE) care au coborât sub 10%, cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. Cu 1.800 lei net, cât este salariul mediu pe economie, un român fără alte datorii la bănci poate contracta sume importante de bani.

ROBOR, la un nivel foarte scăzut

O persoană fără alte datorii care câştigă lunar 1.800 de lei net, adică salariul mediu pe economie, poate lua, prin credit bancar, în jur de 35.000 de lei, potrivit calculelor efectuate de jurnaliştii economica.net. şi bazate pe datele portalului conso.ro. Mai multe bănci locale practică deja dobânzi anuale efective de sub 10%, mai mici decât în orice altă perioadă din istoria recentă a sistemului bancar din România.

Această evoluţie se datorează mai ales nivelurilor scăzute ale dobânzii de referinţă ROBOR. Calculul a fost făcut luând în consideraţie un credit de nevoi personale în lei, contractat pe o perioadă de cinci ani. 

Ce alternative mai ai

Piaţa oferă alternative chiar şi persoanelor care, în mod uzual, nu se încadrează pentru un credit bancar. Sumele ce pot fi însă contractate sunt mici, iar dobânzile sunt foarte mari. În domeniul împrumuturilor de consum cu valori mici şi medii nimic nu mai este imposibil. O simplă căutare pe internet flosind criteriile „credite restanţieri”, „credite fără adeverinţă de venit” sau „credite rapide” îţi va da sute de rezultate.

În joc a intrat chiar şi o bancă nou sosită în România, TBI Bank. Aceasta anunţă că acordă credite dedicate pensionarilor. Costurile, însă, sunt extrem de mari. Cea mai bună variantă de împrumut pentru persoanele care nu s-ar califica niciodată pentru un împrumut bancar uzual presupune o dobândă anuală de 30%, de peste trei ori mai mare decât costurile medii din piaţa creditelor de consum acordate de bănci.

Cât despre cele mai mari dobânzi sau echivalent al dobânzilor, acestea pot ajunge şi la 3.500% în cazul împrumuturilor de valori mici pe termene scurte. 

Ce trebuie să ştii despre creditele de nevoi personale 

Potrivit conso.ro, băncile acordă mai multe tipuri de credite de consum: creditele de nevoi personale cu şi fără ipotecă, creditele pentru achiziţionarea de bunuri de folosinţă îndelungată şi creditele de vacanţă. Mai puţin utilizate sunt creditele pentru studii, respectiv cele pentru efectuarea unor tratamente medicale. 

Creditele pentru achiziţionarea de bunuri de folosinţă îndelungată, cele de vacanţă, de studii şi pentru efectuarea unor tratamente medicale sunt acordate strict pentru această destinaţie. Prin urmare, dacă o persoană are o cerinţă specifică pentru care există un produs dedicat, apelează la un credit specializat.

Alternativa o reprezintă un credit de nevoi personale, care permite folosirea banilor în orice scop. Nu de puţine ori, creditele pentru nevoi personale au reprezntat surse de constituire a avansului pentru achiziţionarea unei locuinţe. 

Ce credit ţi se potriveşte?

Perioada maximă de rambursare în cazul creditelor de consum ajunge în prezent până la 5 ani. Pe de altă parte, suma maximă la un credit de nevoi personale  fără ipotecă ajunge în mod frecvent la 10.000 euro sau echivalentul acestora în lei, în timp ce valoarea maximă a unui credit pentru bunuri nu depăşeşte, în general, 5.000 euro sau echivalentul lor în lei. 

La majoritatea instituţiilor de credit, împrumuturile de nevoi personale beneficiază de dobânzi anuale efective inferioare celor pentru achiziţionarea de bunuri. Pe de altă parte, produsele de creditare pentru bunuri se regăsesc şi la birourile sau agenţiile băncilor din cadrul hypermarket-urilor şi reţelelor de magazine care vând produse în rate. 


    sursa: economica.net
sursa: economica.net

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net