Catedrala Mântuirii Neamului va avea 27 de uși din bronz, aduse din Germania

Ultima actualizare:

    Lucrările la cea mai mare biserică din România sunt programate a se termina peste un an, dar deocamdată sunt rămase în urmă
Lucrările la cea mai mare biserică din România sunt programate a se termina peste un an, dar deocamdată sunt rămase în urmă

Icoane din mozaic, uși de bronz, sisteme sofisticate de alarmă și protecție împotriva dezastrelor, piatră specială. Reprezentanții Patriarhiei au stabilit cum vor arăta finisajele celei mai mari biserici din România, Catedrala Mântuirii Neamului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel a dezvăluit zilele trecute că biserica va fi albă la exterior și că au fost comandate ușile si ferestrele, 27 de porți și 392 de ferestre. Va fi folosit pentru prima oară la o biserică românească, un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă.

”Este un edificiu cu foarte multe ferestre, iar după regulile noi, europene, în caz de incendiu, ușile trebuie să se deschidă toate, în același timp, în mod automat. De aceea sunt foarte costisitoare. Usi de bronz, care nu 'lucrează' în timp. Ușile de lemn au înălțime mare, lucrează, mai ales dacă lemnul nu este bine pregătit sau nu este suficient de uscat. Deci sunt comandate ușile, în Germania, în viitorul apropiat comandăm si piatra, din Bulgaria, de la Vratza, pentru ancadramentele ușilor si ferestrelor”a declarat patriarhul potrivit Basilica.ro.

Pentru prima oară, mai marii bisericii Ortodoxe Române au recunoscut că stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului nu este cel așteptat. Și cel care a spus lucrurilor pe nume este nimeni altul decât Patriarhul Daniel.

”Avem o întârziere de două luni în grafic, dar sperăm că, prin credință puternica și multă rugăciune vom ajunge să acoperim Catedrala și să pictăm cu icoane în mozaic Catapeteasma sau Iconostasul mare, care nu va fi de lemn, ci de zid”a dezvăluit Daniel conform Basilica.ro.

”S-a facut deja proiectul, urmează licitația pentru echipele de pictori în tehnica mozaic, care vor lucra această Catapeteasmă. Ea va fi necesară pentru sfințire.(…)Vom scrie undeva numele celor care vor oferi obiecte de cult si icoane. La pictura bisericii mari, a catedralei, vor aduce, sperăm, contribuție mai mulți oameni, mai ales cei care poartă numele sfinților care vor fi pictați”a declarat Patriarhul. Acesta speră ca în patru ani-cinci ani să fie gata pictarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Gigantica biserică nu va avea însă prea curând vitralii, acestea urmând a fi puse după pictarea întregii catedrale

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net