Catedrala Mântuirii Neamului, gândită acum 130 de ani. ”Noi am preluat stilul ăsta brâncovenesc și l-am reinterpretat într-o manieră mai actuală”

catedrala-mantuirii-neamului-mediafax.jpeg

Catedrala Mântuirii Neamului va costa 400 de milioane de euro
Ideea Catedralei i-a venit regelui Carol I
foto Mediafax

Catedrala Mântuirii Neamului este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Puțină lume știe însă, că ideea unei catedrale naționale nu este deloc nouă. A fost propusă de sinodul bisericii autocefale române și regele Carol I și a fost reluată dupa Primul Război Mondial. Tot atunci au apărut și primele schițe de proiecte ale arhitecțior perioadei.

Proiectul a ajuns să fie pus în practică abia în anul 2010, iar arhitectul care a gândit forma actuală este Constantin Amâiei.

”Ideea construcției a fost de fapt a regelui Carol I care, deși era catolic, a vrut să facă pentru poporul ortodox o catedrală reprezentativă. 

Din varii motive nu s-a putut face. După 1990 s-a reluat ideea construirii Catedralei Neamului, iar patriarh era Patriarhul Teoctist.

El a discutat cu Uniunea Arhitecților și cu Ordinul Arhitecților ca să se organizeze mai multe concursuri pentru construcție. Era un obiectiv foarte important și de aceea s-a dat importanță așa mare”, a povestit arhitectul Constantin Amâiei, la Digi 24 .

Patriarhul Daniel a schimbat ”regulile jocului”

Însă, după ce la conducerea Bisericii a venit Patriarhul Daniel, au fost aduse modificări importante în procesul realizării construcției Catedralei.

”Atunci când a venit Patriarhul Daniel a schimbat total regulile jocului, să nu mai avem asemenea eșecuri, cu tot felul de machete, idei și amplasamente discutabile, el a zis așa: facem niște lucruri care să fie concrete. A stabilit amplasamentul definitiv, cel de pe 13 septembrie și l-a stabilit legal, cu acte, ca să nu existe probleme.

Împreună cu Patriarhul Daniel s-a făcut o temă ce conținea tot, îți dădea o temă impusă. A trebuit să păstrăm ideile de bază așa cum sunt și să venim cu inovații dar fără să modificăm major”, a mai precizat Constantin Amâiei.

”Turla principală reprezintă Înalțarea”

Arhitectul a povestit ce l-a inspirat în proiectul celei mai mai controversate clădiri din Romania și spune că în cazul Catedralei, a fost vorba despre un demers colectiv.

”Turla principală este simbolul de bază al clădirii, Înălțarea. Mai sunt ale șase turle mici care reprezintă cele șase zile ale săptămânii iar a șaptea este a infinitului.

Multe elemente din arhitectura brâncovenească au fost preluate din arhitectura național-românească. A fost un fel de arhitectură reprezentativă pentru țara noastră. Noi am preluat stilul ăsta brâncovenesc și l-am reinterpretat într-o manieră mai actuală”, a marturisit arhitectul.

Despre înălținea Catedralei, Constantin Amâiei a spus că așa a fost concepută, să fie ”foarte lansată în contrast cu Casa Poporului, care este lată și înaltă de 80 metri. Ideea a fost ca cele două clădiri să fie în contrast, Catedrala să fie construită pe verticală. Din această cauză proporțiile sunt diferite. Noi avem o bază mică și cu înălțime de 120 metri”.

Pentru decorarea exteriorului, s-a renunțat la pictură și a fost preluată ideea ocnițelor, din mozaic. Mozaic este și în interior, s-a renunțat la frescă.

Clădirea este extrem de rezistentă din punct de vedere seismic. La un cutremur de 9 grade nu vor fi probleme.

Catedrala Mântuirii Neamului, în cifre

  • 120 de metri este înălțimea edificiului, lungimea de 126, 10 metri și lățimea de 67,70 metri.
  • Se află pe un teren de 100 de mii de metri pătrați de pe Dealul Arsenalului.
  • 6.000 de persoane pot asista la slujbe în Catedrala, dintre care 1.000 de scaune.
  • 25 de tone, cântărește clopotul și are încrustat chipul Patriarhului Daniel. Este cel mai mare clopot cu balans liber din lume.
  • 110 milioane Euro a costat construcția până la momentul sfințirii, la 25 noiembrie 2018. 400 de milioane de euro costă întregul complex religios, excluzând terenul.
  • 50 de oameni lucrează la punerea mozaicului.

Citește și:

Catedrala Mântuirii Neamului va avea 27 de uși din bronz, aduse din Germania

Cum arată Catedrala Neamului la doi ani de la sfințirea altarului. Ce mai este de făcut

Loading...