Cât timp poți lăsa mașina pe stradă. Ți-o ridică mai repede dacă o abandonezi

Ultima actualizare:

    Mașinile abandonate vor fi ridicate în șase luniFOTO: arhiva
Mașinile abandonate vor fi ridicate în șase luniFOTO: arhiva

Mașinile lăsate pe stradă o perioadă lungă de timp vor fi ridicate. În Parlament a ajuns o inițiativă prin care perioada în care autoturismele pot sta pe domeniul public se reduce de la un an la şase luni. În plus, vor dispărea și cele înmatriculate în străinătate.

Proiectul de lege pentru simplificarea procedurii de ridicare a maşinilor abandonate a fost depus de senatorul USR Nicu Fălcoi.

Aceasta permite degajarea mai rapidă a drumurilor şi parcărilor publice de maşinile abandonate de proprietarii lor. Astfel, perioada în care maşinile pot sta pe domeniul public se reduce de la un an la şase luni.

În plus, definiţia termenului ”vehicule fără stăpân” va fi modificată pentru a include şi acele vehicule înmatriculate în străinătate, care nu puteau fi ridicate, din simplul motiv că nu au numere de înmatriculate româneşti.

Se vor ridica doar mașinile fără ITP și RCA

Conform initiațivei, un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri/parcări publice mai mult de șase luni fără ITP şi asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent.

Iniţiativa prevede obligaţia autorităţilor să înmâneze sau, în cazuri excepţionale, să afişeze la adresa de domiciliu a proprietarului somaţia de plată, în timp ce proprietarul are la dispoziţie 5 zile de la primirea somaţiei pentru a depune dovada achitării taxelor auto, amenzile şi dovada efectuării ITP-ului de către proprietar/deţinător legal.

În caz contrar, la cinci zile de la data primirii somaţiei, autorităţile pot aplica amenzi de până la 2 .000 de lei, iar la zece zile de la comunicarea somaţiei către proprietar, primăriile vor avea dreptul să vândă autoturismul abandonat sau să-l caseze.

În București sunt 30.000 de mașini abandonate

”Nu mai putem sta cu mii şi mii de maşini abandonate pe drumurile publice. Dincolo de aspectele de ordin estetic, vehiculele abandonate cresc riscul accidentelor rutiere şi sunt adevărate focare de infecţie”, spune senatorul Nicu Fălcoi.

Potrivit acestuia, doar în Bucureşti se află aproximativ 3.000 de autoturisme abandonate identificate, dar încă neridicate de autorităţi.

Şi în Braşov există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate, iar în Galaţi, doar anul acesta, printr-un acord făcut între Poliţia Locală şi Primărie au început să se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public al statului.

”Totuşi, dat fiind numărul mare de etape pe care autorităţile sunt obligate să le parcurgă, se ajunge ca ridicarea unui singur vehicul să dureze până la patru luni”, a mai transmis USR.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/se-ridica-masinile-abandonate-sectorul-1

https://www.click.ro/news/bucuresti/atentie-soferi-masinile-parcate-neregulamentar-sectorul-3-se-ridica-iar

https://www.click.ro/news/social/ti-au-ridicat-masina-uite-cum-o-recuperezi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net