Cât o să mai crească? Moneda europeană îngroapă leul românesc

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Moneda națională continuă să se deprecieze în comparație cu principalele valute, pe fondul efectelor reformei fiscale prognozate de specialiștii, precum și din cauza creșterii importurilor. Banca Națională a României a anunțat vineri un curs de 4,6390 lei pentru un euro, valoare care se va menține în weekend. Pe piața interbancară, moneda europeană a trecut de 4,65 de lei.

Leul românesc n-a mai fost atât de lipsit de vigoare față de euro din 3 august 2012. Atunci, cotația BNR arăta un curs de schimb de 4,6481 lei/euro. Pragul psihologic de 4,6 lei a fost atins în ziua de marți, ajungând la valoarea de 4,6390 lei în ultima zi lucrătoare a săptămânii. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a tras un semnal de alarmă, arătând că moneda națională se află într-un impas și că tendința de depreciere se menține.

„Ne confruntăm cu presiuni de depreciere pe leu, aşa cum au şi maghiarii şi polonezii, singura moneda care s-a apreciat în zona fiind coroana cehă. Tendinţa de depreciere a leului este mai de durată decât în cazul zlotului şi forintului. Nu sunt cifre mari, dar această tendinţa este asociată cu situaţia balanţei de plăti. Și, faţă de polonezi şi faţă de unguri, România are o deteriorare a balanţei de plăti. Avem importuri mai mari decât exporturile, iar viteză de creştere a importurilor o depăşeşte pe cea a exporturilor. Se conturează o problemă, chiar dacă acest deficit e parţial acoperit de intrări de capital şi de fonduri europene”, anunța joi, Mugur Isărescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net