Cât ne costă trecerea prin boala COVID. Medicul Octavian Jurma prezintă realitatea dură

medici-spital-covid.jpg

foto: GettyImages

3.000 de euro pe zi, un pat la ATI

Nu ne permitem, economic, două săptămâni de carantină, în care să închidem activităţile neesenţiale (cârciumi, baruri, cinema...), dar ne permitem, în schimb, să cheltuim sume colosale cu miile de bolnavi care au umplut până la refuz spitalele. „Un pacient ne costă mii de euro în spital şi zeci de mii de euro într-o secţie ATI. Un singur pat la terapie intensivă costă 3.000 de euro pe zi, cu toate cheltuielile asociate, iar pe secţie, o săptămână în spital costă statul cel puţin 1.000 de euro per bolnav. Ca să nu mai spunem că, într-o societate modernă, costul decesului unei persoane active e imens. Printr-un lockdown, în schimb, am preveni toate aceste îmbolnăviri, am salva vieţi. Şi, da, am închide activităţile neesenţiale cu scopul de a le proteja pe cele esenţiale”, explică medicul şi cercetătorul Octavian Jurma, într-un interviu pentru Click!.

2.-specialist-octavian-jurma2.jpg

Medicul Octavian Jurma

«După infectare, rămâi cu sechele interne, ca după Colectiv»

Şi la nivel de familie, costurile sunt incalculabile dacă vorbim în primul rând de pierderi de vieţi omeneşti. Se estimează că, până la finalul valului 4, vor muri 10.000 de oameni pe lună. Fiecare viaţă luată înseamnă o dramă imensă într-o familie. Mulţi dintre cei care scapă cu viaţă, inclusiv cei care au făcut forme medii de boală, rămân cu sechele „ca după Colectiv”, spune specialistul: „Urmele, în loc să se vadă pe chip, sunt la interior”. Astfel, după spitalizare, urmează o lungă perioadă de recuperare, care înseamnă timp pierdut pe la doctori, stres şi bani cheltuiţi.

3._oboseala-shutter.jpg

După boală, rămâi cu sechele. Astfel, va trebui să scoți și tu bani din buzunar pentru recuperare și analize medicale

„Între 5 şi 30% dintre bolnavi rămâni cu diverse forme de sechele. În medie, 20% rămân cu deficienţe de gust sau miros. Nu pare mare lucru, dar îţi scade calitatea vieţii. Următorul simptom frecvent post-COVID este oboseala, care scade productivitatea la serviciu. Dar sunt şi urmări mult mai grave după trecerea prin boală: mulţi care scapă de virus mor la câteva săptămâni sau luni după, din cauza bolilor cardiovasculare - fac atac de cord sau accident vascular. Alţii rămân cu organe afectate (pancreas, ficat, plămâni...), există riscul să se declanşeze diabet mai repede cu 5-6 ani şi multe altele. Toate aceste efecte vor fi analizate mai amănunţit, prin studii”, ne spune dr. Octavian Jurma, care atrage atenţia că, în spitalele din România, oricum nimeni nu are acum timp de „recuperare”.

4.-investigatii-la-medic-shutterstock_1797622090.jpg

După boală, rămâi cu sechele. Astfel, va trebui să scoți și tu bani din buzunar pentru recuperare și analize medicale

Vaccinul e gratis, masca simplă e 1 leu

Imunizare prin vaccinare, sau prin infectare? Răspunsul poţi să ţi-l dai singur. Trecerea prin boală costă nu doar statul, ci şi bolnavul. În afară de riscurile asupra sănătăţii fizice şi mentale, pacientul va plăti atât pentru mini-farmacia de acasă, din timpul izolării, cât şi ulterior, pentru recuperare. Vaccinul, în schimb, e gratis. Iar purtarea unei măşti simple de protecţie – doar 1 leu.

Medicii cer carantină, politicienii refuză

caeta.jpg

În prezent, polițiștii se limitează să informeze populația să poarte mască

Mai mulţi medici şi epidemiologi cer într-un glas o carantină de 14 zile în Bucureşti şi Ilfov, unde vineri incidenţa ajunsese la 15,83, respectiv 16,26 la mie. Inclusiv INSP a cerut oficial, joi, carantina Capitalei şi a localităţilor din jur. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit vineri într-o şedinţă, pentru a analiza aceste propuneri. „Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e mult mai complex decât doar aspectul sanitar”, declara Raed Arafat. Nici premierul Florin Cîţu nu ar lua în calcul carantina, ci impunerea certificatului verde pentru toate activităţile, inclusiv pentru mers în magazine. „Sper să îşi asume cineva toate aceste pierderi de vieţi omeneşti din cauza încăpăţânării de menţine măsurile relaxate. Un român moare la fiecare 4 minute de COVID, pe acest altar economic”, atrage atenţia Jurma.

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5