Cât de rentabilă este pensia privată. Uite câți bani s-au strâns în 10 ani!

bani-pusculita.jpg

Peste 2.000 de lei a câștigat un român care a cotizat timp de 10 ani la pensia privată și a avut salariul mediu pe economie
Peste 2.000 de lei a câștigat un român care a cotizat timp de 10 ani la pensia privată și a avut salariul mediu pe economie

Peste 7,2 milioane de români au în prezent o pensie privată. Specialiștii au făcut un calcul și îți spun cât de rentabilă este pensia privată și câți bani a strâns în cont un angajat care timp de zece ani a câștigat salariul mediu pe economie.

Un angajat care, în perioada mai 2008-decembrie 2018, a obţinut salariul mediu pe economie (între 1.282 de lei în 2008 și 3.020 lei net în prezent) și a contribuit în tot acest timp la Pilonul II de pensii a strâns o sumă frumușică.

Din pensia privată s-au câștigat peste 2.000 de lei

Potrivit calculelor făcute de Bogdan Dumitrescu, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, la solicitarea ZF, este vorba despre un câștig net de 2.316 lei.

Asta în condiţiile în care a vărsat la fondul privat de pensii obligatorii contribuţii totale în valoare  de 12.357,2 lei. Dar, cu tot cu comisioane, suma a crescut la 14.673,6 de lei.

bogdan-dumitrescu-profesor-ASE.jpg

Bogdan Dumitrescu, profesor la ASE, a calculat banii strânși de români la pensia privată
Bogdan Dumitrescu, profesor la ASE, a calculat banii strânși de români la pensia privată
Foto: ZF
Randamentul obţinut în cei zece ani şi jumătate de contribuţii la Pilonul II s-a situat la 18,7%, adică sub 2% pe an.

”Dar acest rezultat este afectat de faptul aceste contriuţii intră lunar şi nu dintr-o dată”, a explicat Bogdan Dumitrescu.

Cât au fost comisioanele la pensia privată  în zece ani

Totodată, aflăm că în această perioadă salariatul i-a plătit administratorului său comisioane totale în valoare de 657 lei, dintre  care aproximativ 306 lei au fost comisioanele din contribuţii, iar cele de administrare s-au situat la 351,5 lei.

Astfel, calculele realizate de Dumitrescu arată că randamentul oferit de Pilonul II este mai mare decât randamentul pe care aceaşi persoană l-ar fi obţinut dacă ar fi investit o sumă echivalentă integral într-un depozit sau în proporţie de 80% într-un depozit şi 20% în acţiuni din indicele BET (reflectă evoluția celor mai tranzacționate 13 companii de pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, exclusiv societățile de investiții financiare). Mai exact, un depozit bancar ar fi adus un câştig net de 993 lei, în timp ce pensia privată , 2.316 lei, după cum am arătat mai sus.

Loading...