Cât de relaxați sunt românii la începutul valului 3. Octavian Jurma: „Scapă cine poate”

Ultima actualizare:

    În România circulă deja trei noi tulpini de COVID-19, mult mai periculoase. Numărul cazurilor este în creștereFoto: Inquam Photos
În România circulă deja trei noi tulpini de COVID-19, mult mai periculoase. Numărul cazurilor este în creștereFoto: Inquam Photos

Predicțiile cercetătorului Octavian Jurma s-au adeverit: nu am scăpat de valul trei al pandemiei. Majoritatea specialiștilor, în frunte cu oficiali din Ministerul Sănătății, au anunțat oficial că suntem la debutul valului trei. Ce măsuri se iau? Prea puține!

„Vedem în fiecare zi o creștere a numărului de cazuri depistate, a numărului de cazuri internate în spitale și a numărului de cazuri cu acces în terapie intensivă, deci clar suntem în derularea acestui val 3”, a declarat pentru Digi24 Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

3 noi tulpini de COVID-19 au apărut pe teritoriul României

Am ajuns aici din cauza noilor tulpini de COVID-19. Virusul a suferit mutații și a devenit mai contagios.

  • Tulpina britanică, prezentă din ianuarie pe teritoriul României, este considerată cu 70% mai contagioasă și deja a devenit dominantă. Mai mult decât atât, un studiu recent publicat în jurnalul Asociației Medicale Britanice arată că varianta KENT a coronavirusului dă și o mortalitate mai mare.
  • Ca și cum asta nu ar fi suficient, la începutul acestei luni a apărut și tulpina sud-africană, despre care epidemiologii spun că e mai puțin sensibilă la vaccinurile aprobate. Dintr-un lot de 93 de probe analizate, două au conținut tulpina din Africa de Sud și 72 tupina britanică.
  • Iar luni, „cadou de 8 martie” am primit și tulpina braziliană. Secvențierea s-a făcut la Institutul „Matei Balș” din București, care a depistat două cazuri: unul la un bărbat de 38 de ani din București, simptomatic, fără istoric de călătorie și fără a se ști contact al vreunei persoane confirmate pozitiv; al doilea caz – un bărbat de 57 de ani, tot din Capitală, tot simptomatic.

„Varianta braziliană a SARS-CoV-2, numită și P1 sau B.1.1.248, are o combinație de mutații care îi permit atât să infecteze persoane care au mai fost infectate (ca tulpina sud-africană) cât și să le infectez mai repede (ca tulpina britanică). Aceste concluzii teoretice sunt însă greu de verificat pe teren din cauza numărului foarte scăzut de secvențieri care se fac în Brazilia”, a scris pe pagina lui de Facebook epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma, susținând că ne vom confrunta, inevitabil, cu o creștere a numărului de cazuri în următoarele săptămâni.

Ce măsuri iau autoritățile: se prelungește cu o oră carantina de noapte


    După ora 22.00, va trebui să circulați cu declarația pe proprie răspundereFoto: Mediafax
După ora 22.00, va trebui să circulați cu declarația pe proprie răspundereFoto: Mediafax

După toate acestea, autoritățile au luat măsuri. Nu foarte dure: carantina de noapte va începe de la ora 22.00 (nu de la ora 23.00, cât este în prezent), iar gradul de ocupare a spațiilor de cazare din hoteluri și pensiuni e limitat la 70% din capacitate. Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare din 14 martie. „Se prelungește starea de alertă, nu e cazul de noi restricții. Va fi adoptată măsura ca circulația după ora 22.00 să fie restricționată. Restricția aceasta va face diferența, veți vedea”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Octavian Jurma: „Eu mă declar epuizat și tot mai demoralizat!”

„Nu știu dacă mărirea cu o oră a intervalului de restricție este o formă de a ne arăta degetul, dar sper că este doar o ironie, în contextul în care au fost respinse toate restricțiile suplimentare și mesajul explicit este că rămânem în stare de relaxare generală, indiferent de contextul epidemiologic. În concluzie, deși valul 3 a debutat deja de 3 săptămâni și crește accelerat, în pofida măsurilor existente, în România ne bazăm exclusiv pe vaccinare, ca măsură suplimentară față de valul 2. De altfel, în opinia primului ministru, lucrurile au mers atât de bine în valul 2, încât a decis acum să mergă explicit în direcția opusă recomandării specialiștilor în epidemiologie”, a declarat Octavian Jurma.


    Octavian Jurma, epidemiolog și cercetător
Octavian Jurma, epidemiolog și cercetător

„Au fost propuneri cu mai multe restricții, printre care închiderea mall-urilor în weekend. Propunerea a venit de la specialiști în epidemiologie. Nu am acceptat, nu mergem în direcția asta. Știu că există mai multe persoane care încearcă să restricționeze, dar eu cred că acum România se descurcă foarte bine. O să avem o lună cu mai multe doze de vaccin. Nu luăm în calcul niciun lockdown” – este afirmația primului ministru, care l-a supărat pe cercetătorul timișorean. „Eu aș traduce mesajul astfel: «Poți să te relaxezi, dar ai grijă să nu te infectezi, că ești pe cont propriu. Dacă îi infectezi pe alții e ghinionul lor, nu problema ta». Eu mă declar epuizat și tot mai demoralizat”, a concluzionat Octavian Jurma.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net