Castorii se-ntorc, după 100 de ani, pe râurile din Munţii Făgăraş

Ultima actualizare:

    Barajele ridicate de castori, importante pentru natură
Barajele ridicate de castori, importante pentru natură

Moment special, în această toamnă, pentru zona de sud-est a Munţilor Făgăraş! După mai bine de 100 de ani, castorul va reveni acasă în albiile râurilor Dâmboviţa, Argeşel şi Râul Târgului, toate din judeţul Argeş, după o iniţiativă a Fundaţiei Conservation Carpathia. Simpaticul mamifer va deveni o atracţie şi pentru turişti.

După o perioadă de studii ştiinţifice şi mii de ore petrecute pe teren de specialişti, primele familii de castori vor reveni, peste două săptămâni, în Munţii Făgăraş.

Acest demers face parte dintr-un program amplu de reintroducere a acestei specii deosebite.  Planul Fundaţiei Conservation Carpathia este de a aduce 90 de castori în următorii trei ani, pe întreaga durată a unui proiect finanţat de Comisia Europeană.

Dintre cele 90 de animăluţe, 70 vor fi capturate din bazinul râului Olt, iar celelalte 20 vor fi aduse din Germania, de pe râul Elba. Castorii vor fi marcaţi cu emiţătoare, astfel încât să poată fi monitorizaţi. 

„Perioadele de relocare vor fi primăvara şi toamna. Tot procesul va fi supravegheat în toate etapele - capturare, transport, eliberare şi monitorizare ulterioară”, spune, pentru Adevarul.ro, Liviu Ungureanu, specialist de la Conservation Carpathia.

„Castorul, acest veritabil constructor şi peisagist, are capacitatea de a ridica diguri şi de a produce rezerve de apă. El creează medii favorabile plantelor hidrofile şi contribuie la revitalizarea unor zone, fiind un mamifer benefic pentru biodiversitate”, explică Adrian Aldea, manager faună sălbatică la Conservation Carpathia.


    Un amplu proiect finanţat de Uniunea Europeană va readuce simpaticele animăluţe în Argeş
Un amplu proiect finanţat de Uniunea Europeană va readuce simpaticele animăluţe în Argeş

Dintre beneficii se poate sublinia contribuţia la purificarea şi filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente şi substanţe nutritive.

De asemenea, castorii realizează zone umede, care oferă hrană şi adăpost pentru alte specii: păsări, peşti, insecte, amfibieni. Activitatea castorilor poate ajuta, de asemenea, la susţinerea unui flux optim de apă în perioadele de secetă. Castorul este şi un ambasador turistic, întrucât prezenţa lui în zonă poate atrage mii de vizitatori pe an. 

Click! spuneÎn perioada următoare, Fundaţia Conservation Carpathia va pune bazele a trei centre de informare turistică în Rucăr, Lereşti şi Nucşoara, judeţul Argeş. Cei interesaţi vor avea ocazia să se delecteze şi să se documenteze cu privire la această specie şi la rolul ei în natură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net