Castelul Peleș în pericol! Casa Regală și Guvernul se ceartă pe investițiile în complex

Ultima actualizare:

    Negocierile pentru Castelul Peleș sunt blocate de cele pentru Palatul Elisabeta
Negocierile pentru Castelul Peleș sunt blocate de cele pentru Palatul Elisabeta

Obiectele de patromoniu aflate în încăperile Castelului Peleş, care funcţionează ca Muzeu Naţional, riscă să se degradeze din cauza condensului, în condiţiile în care de o lună, castelul nu are căldură. Potrivit news.ro, centrala termică s-a defectat, iar Ministerul Culturii, care plăteşte lunar chirie pentru complex, susţine că proprietarul, Casa Regală, este obligat să facă reparaţiile capitale. Cei din urmă, nu sunt de acord și propun o altă soluție

Potrivit purtătorului de cuvânt al Muzeului Peleş, Dana Voitescu, centrala termică a castelului, care funcţiona pe gaz metan, montată în urmă cu 27 de ani, s-a defectat în urmă cu o lună. Aceasta a dezvăluit că specialiștii au explicat că garanția instalației a fost de 20 de ani şi acum, ea nu mai poate fi reparată.

"Nu se asigură temperatura de confort şi nici temperatura pentru păstrararea obiectelor de patrimoniu, care în muzeu este între 2 şi 5 grade acum. Există riscul creşterii umidităţii” a spus Voitescu.

Surse guvernamentale au dezvăluit că, încă de anul trecut, reprezentanții Casei Regale au cerut creșterea chiriei pe care o plătește Ministerul Culturii de 10 ori. Motivația a fost necesitatea necesitatea investițiilor în complex. Negocierile nu au ajuns la nici un numitor comun, iar lucrurile au rămas în ”coadă de pește”. Dana Voitescu a precizat că la 31 martie, expiră contractul dintre Ministerul Culturii şi Casa Regală. Conform actualului document, ministerul plăteşte lunar o chirie de aproximativ 50.000 de lei Casei Regale, pentru Castelul Peleş. Alte surse vorbesc de un război al nervilor între Casa Regală și Guvern, vorbindu-se de încercarea reprezentanților pimei instituții, de a lega negocierile în curs pentru statutul Palatului Elisabeta, de cele pentru chiria Castelului Peleș.

Anul trecut, muzeul Castelul Peleș a fost vizitat de 415.000 de turişti

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net