Casa Regală a României continuă să se hrănească cu amintiri

Ultima actualizare:

    Un copil de nici cinci ani urca în vara anului 1927 pe tronul României. Destinul Regelui Mihai avea să fie însă unul presărat cu multe suferințe, până în zilele noastrewww.familiaregala.ro
Un copil de nici cinci ani urca în vara anului 1927 pe tronul României. Destinul Regelui Mihai avea să fie însă unul presărat cu multe suferințe, până în zilele noastrewww.familiaregala.ro

Casa Regală a României a publicat pe site-ul său oficial miercuri, 11 ianuarie 2017, o fotografie cu Regele Mihai care datează de acum aproape 90 de ani. Fotografia, care e mai tânără cu cinci ani decât Regele însuși, cel care a împlinit anul trecut 95 de ani, îl aduce în prim plan pe un copil de nici cinci ani, obligat sub supravegherea unei Regențe, să urce pe tron în condițiile în care bunicul său, Ferdinand, tocmai murise, în iulie 1927, iar tatăl său, Carol al II-lea, preferase ceva mai devreme să abdice în favoarea sa.

Sensibilitatea Casei noastre Regale de a aduce în atenția opiniei publice știri despre ultimul rege al românilor e ușor de înțeles. Ceea ce nu e ușor de înțeles e faptul că aceasta preferă cu preponderență să se raporteze la trecut, ignorând aproape cu desăvârșire prezentul.

Cu alte cuvinte, deși presa nu a mai primit nicio fotografie actuală cu Regele Mihai de mai bine de un an, iar membrii familiei regale, inclusiv custodele Coroanei, Principesa Margareta, au anunțat oficial că și-au petrecut sfârșitul lui 2016 și începutul anului 2017 alături de cel mai important membru al Casei, în materie de comunicare accentul cade tot pe latura amintirilor.

2016 a fost unul dintre cei mai dificili ani din viața regelui Mihai

Într-un fel ar fi de înțeles. 2016 a fost un an greu, foarte greu, pentru ultimul rege al românilor. Pe de altă parte, Regele Mihai nu-și mai aparține, chiar și la cei peste 95 de ani ai săi, doar lui însuși!

Mai întâi, la 1 martie 2016, Regele Mihai anunța printr-un comunicat oficial că decide să se retragă din viața publică în urma diagnosticării cu cancer, desemnându-și prima fiică, pe Margareta, drept Custode oficial al Coroanei. Să suporți, la peste 94 de ani, o dificilă operație contra cancerului, fie el de piele sau unul care a atacat un anume organ sau mai multe – Casa Regală nu a intrat niciodată în detalii pe această temă – nu e la îndemâna multora dintre noi. Tocmai de aceea, mulți dintre susținătorii Casei Regale au crezut că zilele ultimului rege al țării sunt deja numărate. Mai ales în condițiile în care zvonurile pe tema decesului său nu întârziaseră să apară chiar înainte de retragere, existând o serie de speculații pe această temă, inclusiv informații prost manipulate conform cărora Regina Margareta ar fi înregistrat în secret, la finele anului 2015, un mesaj special pe tema morții tatălui său. Au trecut zece luni și mai bine și de atunci și, din fericire, ireparabilul nu a fost anunțat!

Apropos, bunicul său, Regele Ferdinand, decedat la 20 iulie 1927, la 62 de ani, a murit din cauza unui cancer intestinal, cel chinuise o bună bucată de vreme înainte de a-l răpune pentru totdeauna...

Apoi, în august 2016, Regele Mihai a primit o nouă lovitură: a trebuit să suporte despărțirea de soția sa, Ana, aleasa inimii sale alături de care timp de aproape 68 de ani formase un cuplu extrem de solid. Și de admirat, nu doar de membrii Caselor Regale din Europa și din întreaga lume!

La funeraliile din România Regele Mihai nu  a participat, preferând să rămână la reședința sa din Elveția, unde de altfel să află de la finele anului 2014. Primise o nouă lovitură teribilă!

La toate acestea mai trebuie adăugat și amănuntul, deloc lipsit de importanță, conform căruia 2016 a marcat, printre altele și 150 de ani de la fondarea dinastiei regale a României, dar și a statului nostru modern. Din nou, figura regelui a rămas în umbră.

Iese acum însă în față cu fotografia publicată în revista americană săptămânală de știri, „Pathfinder”, intrată între timp și ea în istorie, care a decis în august 1927 să-i dedice coperta. Sub fotografia puștiului cu pantaloni scurți ce poartă senin în brațe un ursuleț de pluș stă scris celebrul text: „Regele a murit! Viață lungă Regelui!”.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net