Casa muzeu scoasă la vânzare! 4,5 milioane de euro costă vila Mathilda, pictată de Ștefan Luchian pentru verișoara lui

vila-mathilda.jpg

Vila Mathilda este mobilată
Vila Mathilda este mobilată
Fotografii: regatta.ro

Casa muzeu a fost scoasă la vânzare cu 4,5 milioane de euro. Vila Mathilda a fost pictată de Ștefan Luchian pentru verișoara lui și se află în Capitală, în apropiere de Piața Universității.

Vila Mathilda a fost construită special, la cererea exclusivă a Mathildei Rădoi, între anii 1896 -1897, într-o vreme când foarte puține femei dețineau proprietăți.

A fost realizată după planurile arhitectului NC Michăescu şi decorată de arhitectul Alexandru Clavel, împreună cu pictorul Ştefan Luchian.

4,5 milioane de euro costă vila Mathilda, pictată de Ștefan Luchian pentru verișoara lui

Vila are demisol, parter și etaj și se întinde pe o suprafață de 932,25 mp. Terenul din jurul clădirii măsoară 1.242,15 mp, potrivit agenției Regatta, pe site-ul căreia se află la vânzare pentru impresionanta sumă de 4,5 milioane de euro.

nume-gravat-intrare-vila-mathilda.jpg

La intrare apare gravat numele Mathilda
La intrare apare gravat numele Mathilda

Imobiul se află aproape de Piața Universității, la 500 m de metrou și este un adevărat muzeu. Este reprezentativ pentru stilul eclectic de la sfârşitul secolului al XIX-lea, păstrează elemente decorative originare sau restaurate în 1983.

Intrarea principală se remarcă prin geamurile de sticlă sculptate, un decor bogat în ipsos și tavane decorate. Holul de recepție a fost decorat cu motive florale și naturale și poartă semnătura lui Ștefan Luchian deasupra uneia dintre uși, fiind gravat anul 1987.

Ștefan Luchian a fost văr cu Mathilda

Celebrul pictor era văr primar cu Mathilda, tatăl său, Dimitrie Luchian fiind fratele lui Gheorghe Luchian, tatăl ei.

tavan-vila-mathilda.jpg

Tavanul este, de asemenea, opera lui Ștefan Luchian
Tavanul este, de asemenea, opera lui Ștefan Luchian

Legătura între cei doi veri a fost apropiată, păstrându-se cel puțin patru portrete ale Mathildei realizate de vărul ei.

picturi-pe-pereti-vila-mathilda.jpg

Pereții, opera lui Ștefan Luchian
Pereții, opera lui Ștefan Luchian

În camera de zi a Matildei, Luchian își expune măiestria: a pictat pe tencuială pieptănată orizontal, rezultând un efect de tapiserie falsă care se transformă complet în lumină.

Și tavanul este pictat de Ștefan Luchian 

Tavanul este, de asemenea, opera sa – pasteluri ușoare și transparențe de muze și îngeri. Vitraliile din sticlă din Polonia, lambriurile din stejar și o nișă care răspunde în mod simetric celei din holul alăturat completează camera într-un mod fericit.

vila-impresionanta-de-vanzare-zona-universitate-.jpeg

Vitraliile sunt din sticlă din Polonia
Vitraliile sunt din sticlă din Polonia

Din păcate, holul central a fost complet acoperit la cererea proprietarului cu tapet din mătase, cu marigini din lemn masiv, ceea ce a făcut absolut imposibilă recuperarea pricturilor originale.

Casa muzeu se află la vânzare de două luni.

 

Citește și: 

Am găsit cea mai scumpă casă din București! Cum arată vila de 15 milioane de euro

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1