Casă gratis dacă vrei să te muţi la ţară

c16-actu-1-casa-3col.jpg

Aşa arată una dintre casele reabilitate de primărie şi oferite gratis
Foto: adevarul.ro

În urmă cu doi ani, satul era locuit de vârstnici, acum pe uliţă se aud chiotele copiilor! Un proiect unic a dat roade în comuna Conceşti (Botoşani). După ce autorităţile locale au oferit gratuit case tuturor celor care vor să se mute în sat, pentru a stopa depopularea masivă, zeci de români au acceptat să se mute la Conceşti.

Iniţiativă inedită! Pentru a salva satul de îmbătrânire, autorităţile locale au oferit gratuit case tuturor românilor dispuşi să se mute la Conceşti. Cu o condiţie: să aibă copii şi să fie muncitori.

 În total au fost oferite în jur de 10 case în satul Conceşti şi în comuna botoşăneană au ajuns familii din Alba, Hunedoara, Iaşi şi Neamţ. După doi ani, oamenii veniţi din toată ţara spun că au găsit un adevărat paradis, faţă de condiţiile în care trăiau anterior. Mulţumite sunt şi autorităţile locale. 

”Oamenii s-au adaptat, sunt muncitori. A crescut şi populaţia. Toată lumea este mulţumită”, spune viceprimarul Constantin Grosu. 

Conceşti e o comună de agricultori şi crescători de animale, situată în nordul României, aproape de graniţa cu Ucraina. 

În 2016, majoritatea locuitorilor aveau peste 60 de ani. Natalitatea era într-o continuă scădere, iar populaţia se înjumătăţise. 

”Era o situaţie disperată şi trebuia să luăm măsuri, ca să nu dispărem de pe hartă”, explică viceprimarul. 

Zoom
Valentina Sotir, alături de trei dintre cei opt copii
Foto: adevarul.ro

 

Cu 250.000 de lei de la bugetul local, autorităţile au cumpărat cinci case abandonate. 

Aceste locuinţe au fost oferite de autorităţi, gratuit, printr-un anunţ public. Una dintre condiţii era să fie buni de muncă şi, mai ales, să aibă copii. 

”Mai ales de micuţi era nevoie, fiindcă am fi ajuns să închidem şcolile din lipsă de elevi”, adaugă viceprimarul. 

Noii locuitori din Conceşti s-au angajat în muncile agricole sau la ferme. Alţii lucrează în construcţii şi fac naveta. În comună au ajuns şi mame singure, cu mulţi copii. 

Una dintre acestea este Valentina Sotir (42 de ani), din judeţul Iaşi. Are opt copii şi a venit la Conceşti fiindcă nu mai suporta traiul alături de tatăl copiilor. 

“Aici nu plătesc chirie, este bine şi toţi banii îi folosesc pentru copii. Înainte, ca să avem linişte, trebuia să-i dăm tatălui toţi banii. Pentru mine, Conceştiul a fost salvarea. Aici vor creşte şi copiii mei, şi nepoţii”, povesteşte, însufleţită, Valentina. 

Primul venit, primul servit

Casele au fost oferite de primărie cu titlu gratuit pe toată perioada vieţii, cu tot cu terenul aferent gospodăriei. 

Locuinţele au fost reabilitate de primărie, astfel că a urmat un val de cereri, dar s-a mers pe principiul ”primul venit, primul servit”. În total, “emigranţilor” le-au fost oferite zece case. 

Cele zece familii au venit cu peste 50 de copii, toţi elevi. În aceste condiţii, populaţia şcolară aproape că s-a dublat la Conceşti. “Proiectul a dat roade: am înmulţit şi populaţia şcolară, am reîntinerit şi comuna”, se laudă Grosu.

loading...
Loading...