Cum arată casa de la munte care i-a adus fericirea lui Ceaușescu. În ce lux trăia dictatorul

Ultima actualizare:

    Nicolae Ceaușescu și tânăra sa familie au petrecut ani frumoși în vila lor de protocol din Predealfoto: Artmark Historical Estate
Nicolae Ceaușescu și tânăra sa familie au petrecut ani frumoși în vila lor de protocol din Predealfoto: Artmark Historical Estate

Una dintre fostele vile de protocol a lui Nicolae Ceaușescu, cea de la Predeal, poate avea în scurt timp un nou proprietar. Pentru cel puțin 300.000 de euro oricine poate intra în posesia unei minunate case de vacanță situată la 140 de kilometri de București, într-un decor feeric indiferent de anotimp. Ceea ce face unic imobilul e faptul că în această casă de vacanță Nicolae și Elena Ceaușescu și copiii lor au petrecut probabil cei mai frumoși ani ai vieții lor de familie. Fiindcă Valentin, Zoia și Nicu Ceaușescu, copii până în zece ani la acea vreme, nu au uitat niciodată vacanțele lor la Predeal. Dintre ei toți, doar unul mai poate da azi mărturie despre acele vremuri!

Vila de la Predeal i-a fost atribuită lui Nicolae Ceaușescu o dată cu urcarea sa în funcțiile de conducere ale partidului. Mai exact, în martie 1950, era avansat drept general-maior în Armata Română. Era căsătorit de trei ani cu Elena și aveau deja doi copii împreună, pe Valentin, venit pe lume în februarie 1948, și pe Zoia, născută în martie 1949. În septembrie 1951 celor doi avea să li se adauge și mezinul Nicu Ceaușescu. La nici 32 de ani Nicolae Ceaușescu devenea ministru adjunct al Ministerului Apărării Naționale și șeful Direcției Superioare Politice a Armatei. În iulie 1953 avansa ierarhic, ajungând prim-adjunct al ministrului Apărării Naționale, dar și general-locotenent. În decembrie 1955 era primit în Biroul Politic al partidului, condus de Gheorghe Gheorghiu Dej. Viitorul conducător suprem al țării a fost trimis la școala militară și la Moscova, în aceeași perioadă, și părea că nimic nu i se poate opune ascensiunii. În deceniul șase al secolului trecut, când Ceaușescu a deținut și vila de la Predeal, se poate spune că a familia sa a trăit cea mai frumoasă perioadă a vieții lor. Existau, desigur și rivali în partid, care nu priveau cu ochi buni ascensiunea tânărul cizmar din Scornicești, dar una peste alta Ceaușești și copiii lor se aflau exact în acea perioadă a vieții când aproape nimic din exterior nu contează în raport cu viața lor familială. O dată cu trecerea timpului și cu avansarea lui Nicolae și, mai apoi și a Elenei Ceaușescu, pe scara ierarhică a șefiei de partid și de stat, vremurile frumoase de altădată vor dispărea. Și pentru Ceaușești, și pentru cei din jurul lor!

Vila este construită în stil tradițional, cu cerdac!

Construită în stil tradițional, ce amintește de casele cu cerdac din zona muntenească a țării noastre, ”Vila Ceaușescu” a primit acest supranume datorită utilizării ei de către fostul dictator comunist în perioada 1950 – 1958. Vila în cauză este construită în 1927, are un etaj, opt camere și trei băi, o amprentă la sol de 161 metri pătrați , o suprafață de teren de 1.350 de metri pătrați și o suprafață construită de 322 de metri pătrați. Ea se află pe strada Nicolae Bălcescu, la numărul 39. Vila poate fi ușor adaptată pentru nevoile a două familii, la o adică. Istoria stațiunii Predeal e legată ombilical de modernizarea Principatelor Române. Aflată la 25 de kilometri de Brașov, localitatea s-a dezvoltat o dată cu inaugurarea liniei de cale ferate ce unea Brașovul de Ploiești. Predealul a devenit repede un punct de joncțiune între cele două mari orașe, iar începând cu prima parte a secolului trecut o veritabilă atracție pe harta zonei sportiv-turistice din România. Vila scoasă la licitației de cei de la Artmark Historical Estate a fost inițial reședința de iarnă a unui profesor apreciat acum un secol, Teodor Vasilescu. Ulterior, avea să fie achiziționată de Comitetul Școlar al Municipiului Ploiești (în 1937), de unde comuniștii ”au rechiziționat-o” pentru cadrele lor de vârf. Așa a început ”epoca Nicolae Ceaușescu” pentru una dintre cele mai râvnite case de vacanță din zona Predeal.

După preluarea puterii depline, Nicolae Ceaușescu a abandonat-o, vila ieșind de sub jurisdicția Ministerului Apărării chiar în anul în care fostul general-maior devenea secretar general al Partidului Comunist Român și trecând în administrația Întreprinderii Economice de Odihnă.

Cei interesați trebuie să știe că există deja trei competitori. Dar cei care doresc să le facă concurență o pot obține cerând toate datele la artmarkhistoricalestate.ro. Fiindcă zarurile n-au fost încă aruncate!

Scoaterea la vânzare a vilei din Predeal face parte dintr-o operațiune ce are loc în premieră absolută pentru România postbelică. Pentru prima dată, cei pasionați de proprietăți istorice și artistice, precum palate, cetăți, conace și vile vechi de secole, pot participa la licitații în urma cărora vor deveni noii proprietari ai acestor capodopere imobiliare. Inițiativa aparține Artmark Historical Estate, o divizie a celei mai cunoscute Case românești de Licitații, care a decis recent să urmeze exemplul marilor case internaționale de licitații și să ofere acces la reședințe istorice și artistice din România tuturor celor ce apreciază frumusețea.

Estimarea celor de la Artmark Historical Estate arată că licitația Vilei lui Ceaușescu de la Predeal, ce pornește de la 300.000 de euro, ar putea atinge chiar un prag superior, de cel puțin 400.000 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net