Se anunță vremuri grele! Carnea de porc și pâinea ne vor ustura la buzunare

carne1_shutterstock_251109817.jpg

Nu mai puţin de 60% din necesarul de carne de porc va proveni din import

Scump, dom’le, scump! Mary Eugenia Pană, preşedinte la Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), anunţă că epidemia de pestă i-a adus pe crescătorii de porci într-o situaţie disperată, iar acest lucru se va reflecta şi în preţul produselor la raft. „Uşor-uşor, nu vom mai avea unde merge ca să luăm un porc de la ţărani. Situaţia e dezastruoasă”, spune Mary Eugenia Pană. 

În aceste condiţii, consumatorul va fi nevoit să pună pe masă carne din import. Şi Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) atrăgea atenţia, încă din luna iulie, că au crescut masiv importurile, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor.

România pierde anual în jur de 900.000 de porci, în condiţiile în care efectivele-matcă au scăzut cu aproape 35.000 de scroafe, de la începutul epidemiei de pestă porcină africană. “Producţia autohtonă nu a fost niciodată suficientă pentru aprovizionarea pieţei de consum din România. În  cei mai buni ani ai noştri se asigura un procent de 60% din necesar, aşa că eram nevoiţi să importăm 40%. Ca să vă faceţi o idee despre cum stau lucrurile, acum procentele s-au inversat: asigurăm 40% pentru consum şi importăm 60%. Principalele ţări din care facem aprovizionarea sunt Spania şi Germania. În 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare”, explică Ioan Ladoşi, preşedinte APCPR.  

carne3_shutterstock_1690896391.jpg

Si pâinea va costa mai mult

Produsele de panificaţie, mai scumpe cu 25%

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, consideră că vor urma scumpiri care vor atinge vârful în decembrie-ianuarie. “Preţurile pot creşte cu 3, maximum 4 procente, raportat la creşterea preţului la combustibil. Dacă luăm în calcul celelalte influenţe - energie electrică, gaze, furaje, preţ cereale, deprecierea cursului valutar -, pe medie putem ajunge la 11-12 procente, cu creşteri mai mari în panificaţie, undeva la 25%. Şi cred că şi cu 20% la carne şi produse procesate”, estimează Frumosu. 

Conform ultimei raportări a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în România erau active, pe 15 octombrie, nu mai puţin de 591 de focare de pestă porcină. Boala a băgat în faliment mii de crescători, dar şi 20 de ferme mari, cele mai mari probleme fiind în Ialomiţa, Teleorman şi Buzău. Potrivit ANSVSA, 476.000 de animale au fost ucise doar anul acesta, iar altele sunt blocate în ferme din cauza restricţiilor impuse de pesta porcină. 

Click! spune

La Călăraşi, de pildă, cea mai ieftină carne se vinde cu 17,5 lei kilogramul (coasta şi fleica de porc), în timp ce, pentru muşchiuleţ, consumatorii scot din buzunar 22 de lei pentru un kilogram. Carnea tocată e 15 lei kilogramul, iar ceafa de porc cu os -19,5 lei kilogramul.  

 

 

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5