Carmen Dan susține că au existat situații de manipulare după protest. Cum le demontează

Ultima actualizare:

    Carmen Dan susține că au existat manipulări după protestul din 10 august și le enumeră Foto: Arhivă Click
Carmen Dan susține că au existat manipulări după protestul din 10 august și le enumeră Foto: Arhivă Click

În cadrul noilor declarații oferite în decursul zilei de duminică, 19 august, Carmen Dan, a demontat câteva situații apărute în spațiul media în urma protestelor violente din Piața Victoriei, pe care Ministrul de Interne le consideră ca fiind „manipulări”. După ce pe rețelele de socializare s-au viralizat numeroase imagini ce ilustrau jandarmi violenți și oameni pașnici care erau agresați, Carmen Dan a ținut să explice că, din perspectiva sa, adevărul este altul, în mediul online propagându-se falsuri cu scopul de a manipula populația.

„Ne-am confruntat în această perioadă cu falsuri și minciuni în mass-media și pe rețelele de socializare”, a susținut Carmen Dan. Ministrul a prezentat mai multe exemple, pe care le consideră ca fiind manipulatoare și care au avut ca unic scop dezinformarea cu privire la evenimentele întâmplate în seara protestelor violente. Pregătindu-și o serie de imagini, pe care le-a analizat, Carmen Dan a vorbit despre faptul că în spațiul media au ajuns virale multe imagini care au fost scoase din context. Printre exemple se numără o imagine ce înfățișa o autostrada aglomerată ce s-a spus că ar fi fost Vama Borș, când se presupune că cei din Diaspora voiau să intre în țară și jandarmii nu le permiteau, însă Ministrul susține că fotografia era, de fapt, din China. Alt exemplu vizează cazurile în care în imaginile de la prosteste apăreau oameni în scaune cu rotile care ar fi fost agresați de jandarmi- „femeia s-a aruncat, de fapt, din scaun, iar bărbatul încerca să ia un pistol de la un jandarm”, au fost câteva dintre explicațiile Ministrului. Exemplele continuă: În cazul medicului bătut, imagini ce arătau clar că bărbatul a fost agresat făcând înconjurul rețelelor de socializare, explicația lui Carmen Dan a fost că respectiva persoană a agresat prima și de aceea are acum dosar penal pentru ultraj și se află sub control judiciar.

Alt exemplu: În cazul Ștefaniei, femeia jandarm bătută de către manifestanți, s-a speculat pe internet că s-ar fi întors în Piața Victoriei „să bată protestatari”, la doar câteva zile după incident, câteva imagini ajungând virale pe internet. Carmen Dan a explicat că în fotografiile care au trezit aceste speculații era, de fapt, o colegă de-a Ștefaniei. De asemenea, s-a vorbit despre faptul că reprezentanții Jandarmeriei au exagerat diagnosticul femeii jandarm în urma bătăilor, susținând că are traumatism la coloana cervicală și că ar putea rămâne paralizată. Ulterior, imagini în care Ștefania mergea pe propriile picioare, imediat după incident, au ajuns virale pe rețelele de socializare, glumindu-se astfel pe seama „exagerărilor” Jadarmeriei. Carmen Dan a explicat că nu s-a exagerat, ci pur și simplu acesta a fost primul diagnostic ce i-a fost pus fetei, aducând drept probă o hârtie de la doctor. În cazul jandarmului care plânge față în față cu sora sa protestatară, Carmen Dan a explicat că în realitate erau imagini din Sofia, din 2013. În aceeași notă, Ministrul de Interne a susținut că au fost folosite, de asemenea, inclusiv la TV, imagini ale protestelor din 2012 din România, alterându-se realitatea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net