Care sunt bolile care vă interzic dreptul de a conduce mașina

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Persoanele care suferă de diabet vor trebui să treacă mai des pe la medic, dacă au permis de conducere. În caz contrar, riscă să nu își mai poată prelungi valabilitatea acestuia!

Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de Ordin prin care aduce modificări listei afecţiunilor pentru care se interzice eliberarea ori înnoirea permisului auto. În plus, vor exista condiţii noi pentru şoferii cu diabet zaharat şi boli cardiovasculare. De exemplu, şoferului cu diabet zaharat, care urmează tratament medicamentos, i se va înnoi permisul de conducere numai cu avizul medicului diabetolog şi în urma unor controale medicale periodice, făcute la intervale de cel mult cinci ani.

Candidaţilor sau conducătorilor auto care au următoarele afecţiuni cardiovasculare nu li se vor mai elibera sau înnoi permisele de conducere:

implantarea unui defibrilator

boli vasculare periferice – anevrism aortic toracic și abdominal, atunci când diametrul maxim al aortei este de natură să predispună la un risc semnificativ de ruptură bruscă și, prin urmare, la un risc de apariție a unui eveniment invalidant subit

dispozitive de asistență cardiacă

sindrom Brugada cu episoade de sincopă sau revenire din moarte cardiacă subită

sindrom de QT lung însoțit de sincope, torsada vârfurilor și QTc mai mare de 500 ms

Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective, se arată în proiectul de Ordin al Ministerului Sănătăţii.

Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade. Nu se eliberează şi nu se înnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicațiile hipoglicemiei.

Nu se eliberează și nu se înnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susţinute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice.

Potrivit economica.net, în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se înnoiește numai după ce au trecut trei luni de la cel mai recent episod.

În cazul următoarelor afecţiuni cardiovasculare, candidaţilor sau conducătorilor auto le vor putea fi eliberate sau înnoite permisele de conducere auto numai după ce afecţiunea în cauză a fost efectiv tratată şi sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie şi, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic:

tahiaritmii supraventriculare şi ventriculare cu: cardiopatie structurală şi tahicardie ventriculară susținută

tahicardii ventriculare polimorfe nesusţinute sau cu indicaţie pentru un defibrilator

simptome de angină

implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent

implantare sau înlocuire a unui defibrilator sau un şoc adecvat sau inadecvat produs de un defibrilator

pierdere tranzitorie a stării de conştienţă şi a tonusului postural, caracterizată prin debut rapid, durată scurtă și revenire spontană din cauza unei hipoperfuzii cerebrale globale, suspectată a fi de origine reflexă, din cauze necunoscute, fără semne de boli cardiace subiacente

sindrom coronarian acut

angină stabilă, dacă simptomele nu sunt declanșate de un efort fizic ușor

intervenție coronariană percutanată

operație de bypass coronarian cu grefă

infarct sau accident ischemic tranzitoriu

stenoză semnificativă de arteră carotid

diamentru maxim al aortei mai mare de 5,5 cm

transplant de cord

dispozitiv de asistenţă cardiacă

chirurgie valvulară

hipertensiune arterială malignă – creștere a tensiunii arteriale sistolice mai mare sau egală cu 180 mmHg sau a tensiunii arteriale diastolice mai mare sau egală cu 110 mmHg, asociată cu o deteriorare iminentă sau progresivă a organelor

hipertensiune arterială grad III – tensiune arterială diastolică mai mare sau egală cu 110 mmHg și/sau tensiune arterială sistolică mai mare sau egală cu 180 mmHg

cardiopatie congenitală

cardiomiopatie hipertrofică fără sincope

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net