Canicula persistă, miercuri și joi, în vestul țării

harta.jpg

cod portocaliu galben canicula vremea
În 19 județe, maximele se vor încadra între 35 și 39 de grade Celsius

Meteorologii au emis, marţi, avertizări Cod galben şi portocaliu de caniculă, valabile în zilele de 9 şi 10 august în jumătatea de vest a ţării. În această zonă, maximele vor fi între 35 și 39 de grade Celsius.

Astfel, pentru miercuri, 9 august, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de temperaturi caniculare în nouă judeţe din vestul, nord-vestul şi sud-vestul teritoriului: Satu Mare, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj. În aceste zone, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi şi local îl va depăşi uşor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade şi, izolat, în Câmpia de Vest, vor atinge 38 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

De asemenea, conform specialiștilor, pe parcursul zilei de joi, 10 august, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de căldură şi disconfort termic accentuat, în judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor. În zonele joase de relief din vest şi local din centru şi sud, vremea va fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul de 80 de unităţi. Minimele nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 24 - 25 de grade.

În judeţele avertizate, disconfortul termic va fi accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 şi 39 de grade.

Tot pe 10 august, 13 judeţe din jumătate de vest a ţării se vor afla sub Cod galben de caniculă. În Maramureş, nordul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul şi estul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35 şi 37 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie notează că valul de căldură va persista până spre sfârşitul săptămânii, iar în zonele de munte, îndeosebi din nord-vestul teritoriului, pe arii restrânse în timpul după-amiezelor vor fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice.

 

Loading...