Campion mondial din Timișoara, la cules de sparanghel în Austria. “La început m-a durut spatele”

Ultima actualizare:

    Ștefan Cojocnean are contract în agricultură până pe 15 iunie
Ștefan Cojocnean are contract în agricultură până pe 15 iunie

N-a ezitat nici o clipă! Ştefan Cojocnean, multiplu campion mondial la sporturi extreme, instructor şi proprietar al unei mici săli de sport în Timișoara, a fost nevoit să se reprofileze în timpul pandemiei de coronavirus. Rămas fără venituri în perioada dură a distanțării sociale, sportivul bănățean a ales să meargă la cules de sparanghel.

Românii plecaţi să lucreze pe câmpurile de sparanghel din Marea Britanie și din Germania, în timpul pandemiei de coronavirus, au fost zile întregi subiecte în presa de la noi. Nu s-a vorbit însă deloc despre conaţionalii noştri, deloc puţini, care au plecat să recolteze legume în Austria.

Croați, polonezi, români și austrieci

Ştefan Cojocnean, campion mondial la sporturi extreme şi proprietar al unei săli de sport, a fost nevoit să găsească soluții în timpul pandemiei de coronavirus. În urma măsurilor luate de autorităţi pentu a limita răspândirea virusului, Cojocnean a rămas fără clienţi şi fără venituri. Campionul n-a stat prea mult pe gânduri când i s-a ivit ocazia să lucreze ca sezonier în agricultură. „În ţară nu mai aveam ce să fac. Aşa că, printr-un complex de împrejurări, am plecat în Austria, la Goldgeberg. Suntem la un fermier care are vreo 60 de hectare cultivate cu sparanghel alb, sparanghel verde, căpşuni şi cartofi. Majoritatea sezonierilor sunt români, cam 80 la sută. Restul sunt din croați și polonezi, dar lucrează și austrieci pe câmp. Suntem cam 60 de persoane”, povestește Ştefan Cojocnean, care are contract până pe15 iunie.

150 de euro pe zi la sparanghel alb

Câştigurile în agricultură nu sunt de neglijat. Fermierii austrieci plătesc 50 de cenţi la kilogramul de sparanghel verde și 80 de cenţi pe kilogram la sparanghel alb. “Se câştigă mai bine decât în ţară, asta e clar. La sparanghel verde eşti plătit la kilogram. La sparanghel verde faci 60 - 70 de euro pe zi, iar la sparanghel alb poţi ajunge şi 150 de euro pe zi. Lucrăm în fiecare zi, de la ora 7.00 dimineaţa până la ora 6.00 seara, fără să tragem chiulul. Există o anumită îngăduinţă, dar la un moment dat eşti expulzat. Am întâlnit niște indivizi din Banat care au creat probleme, chiar şi eu ajunsesem pe punctul să mă bat cu ei. Au fost daţi afară şi au fost nevoiţi să plece. Mulţi dintre cei veniţi din România sunt infractori, au avut diverse condamnări”, spune sportivul. “Dar avem și exemple de oameni speciali. Un model este Georgio, şeful de echipă. Este profesor universitar la Viena, tatăl lui are o fabrică de sucuri în Italia, dar el lucrează cot la cot cu noi. Este incredibil acest om”.

“Lucrăm chiar dacă plouă”

Condiţiile oferite de angajator sunt bune. Oamenilor li se asigură cazare într-o vilă şi masă. “Stăm vreo cinci în cameră, dar suntem mulţumiţi de condiţii, totul e foarte bine pus la punct. Masa şi cazarea sunt plătite de noi, cam nouă euro pe zi”, detaliază Cojocnean. Românii plecaţi ca sezonieri în Austria nu au timp de distracţie, fiindcă totul se reduce la muncă şi la odihnă. „La ora 6.30 trebuie să fim prezenţi în fața clădirii și mergem cu tractorul în câmp. La ora 12.00 luăm o pauză de masă, timp de 50 de minute, apoi ne reîntoarcem pe câmp până la ora 6.00. Chiar dacă plouă, noi lucrăm. După ce ajungi în cameră nu mai ai chef de nimic, eşti obosit şi vrei să te odihneşti”, zâmbește campionul.   

“Un foarte bun cantonament”

Timişoreanul strânge bani pentru a putea pleca la toamnă în Dubai, unde va încerca să bată un record la alergarea cu picioroange pe nisipul din deşert. „Aici, la sparanghel, este un foarte bun cantonament pentru mine. În primele zile m-a cam durut spatele, chir am avut febră musculară, fiind vorba de alţi muşchi care sunt puşi la treabă. Dar acum sunt în formă maximă”, se laudă Ștefan. 

Vezi galerie foto pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net