Calendar ortodox 2021, mai. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

Ultima actualizare:

    Învierea Domnuluiicoană de Mihai Coman
Învierea Domnuluiicoană de Mihai Coman

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Învierea Domnului – Sfintele Paşti, Izvorul Tămăduirii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2021, luna mai

Luna mai are, pe lângă Înviere, două praznice însemnate cu cruce roşie în calendar, Izvorul tămăduirii și Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. De asemenea este o lună bogată în sfinţii români, sau trăitori pe teritoriul țărilor române.

Învierea Domnului – Paştele: 2 mai

Învierea Domnului este cel mai de seamă eveniment al istoriei mânturii omenirii. Fără Înviere nu ar exista creştini, lumea ar fi încă păgână. Învierea Domnului nostru Iisus Hristos din morţi este dovada biruinţei asupra morţii şi a păcatului, ne descoperă puterea dumnezeirii şi împlinirea Scripturii. Sfintele Paşti sunt amintirea vie a suferinţelor pe care le-a îndurat Iisus a morţii şi învierii Fiului Lui Dumnezeu, “Dar acum Hristos a înviat din morţi, fiind începătură (a învierii) celor adormiţi” (1 Cor 15:20).

Izvorul Tămăduirii: 7 mai 

Vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii şi are loc sfinţirea apei cu care se stropesc bisericile, casele şi oamenii. 

Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena: 21 mai

Sfânta împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare a  fost primul pelerin creştin care  vizitat Ţara Sfântă. Ea a fost un pionier al pelerinajelor primul dintre milioanele de oameni care îi vor urma în dorinţa de a vedea ţărmul Mării Galileii, locurile unde Iisus şi-a adunat apostolii , unde şi-a făcut minunile şi şi-a făcut auzită vocea, locurile unde a propovăduit Împărăţia Cerurilor şi a suferit ca om pentru păcatele noastre, a murit, a înviat şi s-a înăţat la ceruri pentru a ridica de deasupra omului pedeapsa morţii.  Împărăteasa Helena Flavia Augusta era vestită în epoca ei pentru frumuseţea, delicateţiea dar şi puterea înţelepciunii minţii ei. Ea i-a furat inima unui ofiţer din garda romană şi din dragostea lor s-a născut Constantin cel ce avea să devină primul împărat creştin al Imperiului Roman.  Elena a primit învăţătura creştină în toiul persecuţiilor şi putra la gât monograma lui Hristos pentru a se face cunoscută. Sfântul Constantin a revendicat tronul părţii occidentale a imperiului, într-o vreme în care imperiul roman avea patru împăraţi. Pentru că mama lui era creştină el a cerut celorlalţi împăraţi toleranţă pentru creştini. Constantin, Galeriu şi Liciniu au dat la 30 aprilie 311 un edict prin care creştinii nu mai erau persecutaţi. Maxenţiu, urmaşul lui Galeriu nu a respectat edictul şi Constantin a pornit război împotriva lui, intrând triumfător în Roma. Liciniu s-a distanţat de creştini şi în anii 320-323 a reînceput prigoana. Constantin a început o campanie împortiva lui şi la 18 septembrie 324, la Chrysopolis, astăzi Scutari lângă Calcedon, la învfrânt şi capturat pe Liciniu devenind împărat unic al Imperiului Roman iar Creştinismul religie oficială. Prin lege a îngreunat divorţurile, a ordonat pedepsirea violurilor şi a adulterului, a interzis aruncarea copiilor (avortul post-natal) sau vinderea lor, a acordat ajutoare părinţilor săraci, a acordat ajutoare săracilor, orfanilor, văduvelor şi bolnavilor. A insituit duminica ca zi de repaos în tot imperiul. A ridicat oraşul Constantinopol şi a mutat aici capitala imperiului, oraşul rămânând necucerit mai bine de 1000 de ani, până la 29 mai 1453.

Sărbători cu cruce neagră în luna mai, în Calendarul ortodox 2021

  • 2 mai, Aducerea moastelor Sfantului Atanasie cel Mare;
  • 3 mai, Sfântul Irodion de la Lainici, Izvorul Tămăduirii;
  • 8 mai,  Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan;
  • 12 mai, Sfântul Mucenic Ioan Valahul;
  • 15 mai, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei;
  • 16 mai, Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei;
  • 25 mai, A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net