Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

calendar-ortodox-2021-ianuarie-botezul_domnului_-_boboteaza-data-6-ianuarie-2019.jpg

Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi
Botezul Domnului - Boboteaza
icoană pe sticlă de Sorin Vintzeanu

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2021, luna ianuarie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2021, luna ianuarie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Anul Nou. Data: 1 ianuarie 2021

În prima zi a Noului an credincioşii ortodocşi serbează Tăierea împrejur după trup a Domnului Nostru Iisus Hristos. La evrei, conform Legii cele vechi, tăierea împrejur ţine loc de botez. Iar Mântuitorul nostru trebuia să se taie împrejur pentru că S-a întrupat nu ca să strice Legea ci să o împlinească. Astfel el contrazice pe evreii care susţineau că ar strica legea dar şi pe ereticii care susţineau că nu a fost om ci doar un duh fără trup.

Sfântul Vasile cel Mare. Data: 1 ianuarie 2021

Sfântul Vasile cel Mare a fost contemporan cu împăratul Valens. A luptat cu erezia lui Arie care cuprinsese imperiul Roman şi l-a înfruntat chiar pe împărat. A fost arhiereul Cezareei Capadociei şi a dus lupte grele în apărarea dreptei credinţe ortodoxe. A criticat ereziile şi a învăţat oamenii şi a îndemnat la viaţă bună pe toţi cei pe care îi păstorea. A ajutat fără încetare pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrâni.

Botezul Domnului - Boboteaza. Data: 6 ianuarie 2021

La 6 ianuarie creştinii ortodocşi prăznuiesc botezul Domnului Iisus Hristos, în apa Iordanului de câtre Sfântul Ioan. În ajunul şi în ziua botezului în toate bisericile ortodoxe cu puterea Sfântului Duh se sfinţeşte aghiasma cea mare.
Când Iisus Hristos a venit pe malul Iordanului Ioan îl arată lumii drept “Mielul lui Dumnezeu” adică cel care va fi adus ca jertfă chiar dacă nu avea nici un păcat. Botezul lui Ioan era un botez de pocăinţă, un botez iudaic, era un ritual nu o taină, iar Hristos Dumnezeu nu se botează pentru a i se spăla păcatele, pentru că nu avea păcat, ci pentru a ne arăta importanţa lucrării Duhului Sfânt.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Data: 7 ianuarie 2021

Ca în fiecare an, la 7 ianuarie sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. El s-a născut în familia preotuui Zaharia din mama lui Elisabeta, descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea s-a a fost vestită lui Zaharia de Arhanghelul Gavril şi pentru că nu a crezut, deoarece credea că el şi soţia lui sunt prea bătrâni pentru a avea copil iar Elisabeta până atunci fusese stearpă, Zaharia a rămas mut până când i-a dat nume pruncului său. El a fost primul om care l-a recunoscut pe Mântuitor, când încă era nenăscut, în burta mamei sale, iar Maleahi l-a profeţit ca fiind Îngerul Domnului.

Sfinţii trei ierarhi. Data: 30 ianuarie 2021

Cei trei ierarhi, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul şi Sf. Ioan Gura de Aur au fost contemporani şi sunt consideraţi între părinţii bisericii. Pentru că l-a început enoriaşii se certau care dintre ei este mai mare şi mai sfânt, ei s-au arătat Sfântului Ian Mauropus spunându-I că toţi sunt egali şi nu-i nici o vrajbă între ei. Cei trei Sfinţi ierarhi sunt patroni spirituali ai tuturor instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume.

Sfinți cu cruce neagră în luna ianuarie, în Calendarul ortodox 2021

 • 10 ianuarie, Sfântul Cuvios Antipa, de la Calapodeşti; Sfântul Grigorie de Nissa;
 • 11 ianuarie, Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieţii de obşte;
 • 17 ianuarie, Sfântul Antonie cel Mare;
 • 18 ianuarie, Sfinţii Atanasie şi Chiril;
 • 25 ianuarie, Sfântul Grigorie de Nazianz; Sfântul Bretanion;
 • 26 ianuarie, Sfântul Xenofont, soţia sa Maria şi fiii lor Arcadie şi Ioan
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, decembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna decembrie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna decembrie are este bogată în religioase importante: Sfântul Ierarh Nicolae, Naşterea Domnului – Crăciunul, Soborul Micii Domnului, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul arhidiacon Ştefan.

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna noiembrie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna noiembrie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna noiembrie are trei sărbători religioase importante: Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, Odovania sau Intrarea Maicii Domnului în biserică şi Sf. Andrei apostolul românilor.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1