Calendar ortodox 2021, 9 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Isaia

calendar-ortodox-2021-9-mai-sfantul-proroc-isaia.jpg

Calendar ortodox 2021, 9 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Isaia
Sfântul Proroc Isaia
foto: Doxologia.ro

Sfântul Proroc Isaia este prăznuit la data de 9 mai în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Isaia este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 9 mai.

Calendar ortodox 2021, 9 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Isaia

Sfântul Proroc Isaia s-a născut în Ierusalim din neam împărărtesc, fiind fiul lui Amos fratele regelui iudeu Amesie. Tatăl său, Amos, nu trebuie confundat cu prorocul Amos, care a fost doar un păstor, un crescător de animale.  Isaia a crescut cu frica lui Dumenzeu şi a învăţa Legea Domnului. La vremea potrivită s-a însurat cu o fecioară din ceata fecioarelor şi aceea i-a născut fiul. I se spunea prorociţă nu numai pentru că era soţia prorocului ci şi pentru că Dumnezeu o învrednicise şi pe ea cu darul înaintevederii. Isaia a prorocit cu 700 de ani înainte de Hristos, în vremea domniei mai multor împăraţi: Azaria sau Ozia, Ioatam fiul lui Ozia, Ahaz fiul lui Ioatam, Ezechia fiul lui Ahaz şi Manase, fiul lui Ezechia. A prorocit Isaia despre cucerirea Galileei şi a Samariei de către asirieni, despre campania lui Senaherim asupra Iudeii despre părăsirea multor cetăţi, despre căderea Egiptului şi Etiopiei dar mai ales despre zămislirea şi naşterea lui Iisus din Maria Fecioara pentru mântuirea neamului omenesc şi despre crucea pe care Fiul Omului va fi jertfit, iar pentru acestea din urmă mai este poreclit Evanghelistul Vechiului Testament. Tot el a prorocit intratrea domnului în Ierusalim: "Lumineaza-te, lumineaza-te, Ierusalime, ca vine lumina ta, si slava Domnului peste tine a rasarit!" (60, 1). Prorocul Isaia a făcut să izvorască apă din muntele Sionului şi a izbăvit cetatea Ierusalimului cu rugăciunile lui când era asediată.  Când Manase a devenit rege a făcut cele mai urâte fapte în faţa lui Dumnezeu şi pentru că nu a mai suportat mustrările lui Isaia a poruncit ca acesta să fie tăiat cu fierăstrăul de lemn în pustiu în vremea când prorocul avea 126 de ani. 

Condacul Sfântului Prooroc Isaia

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Primind darul proorociri, proorocule şi mucenice Isaia, de Dumnezeu propovăduitorule, tuturor de faţă ai arătat întruparea Domnului la toate marginile pământului cu glas mare strigând: Iată, Fecioara în pântece va lua.

La 9 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Hristofor;
 • Sfintele Muceniţe Calinica şi Achilina;
 • Sfinţii Mucenici Epimah şi Gordian;
 • Sfantului Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena;
 • Sfântului Iosif de la Optina.

La 9 mai în calendarul ortodox 2021 se mai cinsteşte

 • Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 8 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan

  Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este prăznuit la data de 8 mai în calendarul ortodox. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 8 mai.

 • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Învierea Domnului – Sfintele Paşti, Izvorul Tămăduirii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.