Calendar ortodox 2021, 8 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Teofilact Mărturisitorul

calendar-ortodox-2021-8-martie-teofilact-marturisitorul-episcopul-nicomidiei.jpg

Calendar ortodox 2021, 8 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Teofilact Mărturisitorul
Sfântul Teofilact Mărturisitorul
foto: Doxologia.ro

Sfântul Teofilact Mărturisitorul este prăznuit la data de 8 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Teofilact Mărturisitorul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 8 martie. Dezlegare la ouă, lapte, brânză.

Calendar ortodox 2021, 8 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei

Sfântul Teofilact Mărturisitorul era dreptcredincios în imperiul bizantin în vremea când patriarhul Tarasie era mirean şi senator care-i era şi prieten bun. După ce a murit împăratul Leon iconoclastul, iar soţia lui Irina a devenit regent pentru fiul Constantin, în vârstă de numai 10 ani, aceasta l-a numit pe consilierul  ei de încredere, Tarasie, patriarh. Acesta, în anul 787 a pus anatema pe toţi cei care susţineau erezia iconoclastă iar pe sfinţitul Teofilact şi pe prietenul lui Mihail al Dinadelor i-a trimis într-o mănăstire aflată la ţărmul Mării Negre unde aceştia trudeau cu nevoinţele călugăreşti. Odată, la vremea secerişului era caniculă şi nu era apă iar ei s-au rugat la Dumnezeu şi acolo unde era un vas de aramă, iar Domnul ascultându-le ruga l-a făcut să izvorască apă pentru toată trebuinţa. Această minune şi multe altele l-au convins pe Tarasie că cei doi merită pe deplin rânduiala arhierească şi pe sfinţitul Mihail l-a trimis la Sinad iar pe Sfântul Teofilact în Nicomidia pentru a păstori turma lui Hristos. El avea grijă de săraci, slujea bolnavilor şi neputiincioşilor, spăla rănile suferinzilor cu mânile lor fără să se scârbească. Când sfântul Tarasie a plecat la Domnul susţinătorii ereziei au prins curaj şi sprijiniţi de Leon Armeanul, urâtul împărat, s-au ridicat din nou împotriva sfintelor icoane. Cei care susţineau dreapta credinţă au fost surghinuiţi la fel şi sfântul Teofilact care a ajuns în cetatea Strovil unde şi-a petrecut viaţa în strâtoare şi  mare chinuire iar apoi s-a mutat la Domnul. Împăratul Leon Armeanul a murit aşa cum sfântul Teofilact a prorocit, tăiat de propria gardă în timpul slujbei de Utrenie. După ce erezia iconoclastă a apus cu totul iar dreapta credinţă a strălucit împărăteasca Teodora împreună cu fiul ei Mihail am mutat sfintele moaşte ale lui Teofilact în Nicomidia şi le-au aşezat în biserica ridicată de dânsul spre apărarea cetăţii. 

Troparul Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei

Glasul al 6-lea.

Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină înţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Duhului, cu care luminează-ne şi pe noi.

Condacul Sfântului Ierarh Mărturisitor Teofilact, Episcopul Nicomidiei

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Luminător marginilor te-ai arătat, Sfinţite Părinte Teofilact, propovăduind Cuvântul Cel de o fiinţă cu Tatăl şi cu Duhul şi ceata Dumnezeieştilor părinţi ai luminat-o, arătându-te plăcut Preasfintei Treimi, înaintea Căreia stând, roagă-te neîncetat pentru noi toţi.

La 8 martie  în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Pavel Marturisitorul;
  • Sfântul Apostol Ermis;
  • Sfinţii Mucenici Dion şi Dometie.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 7 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Efrem, episcopul Tomisului; Sfinţii Mucenici Episcopi din Cherson

    Sfântul Efrem episcopul Tomisului şi Sfinţii Mucenici Episcopi din Cherson sunt prăznuiţi la data de 7 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Efrem episcopul Tomisului şi Sfinţii Mucenici Episcopi din Cherson sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 7 martie. Lasata Secului la Carne pentru postul Paștelui.

  • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna martie

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui.