Calendar ortodox 2021, 8 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan

calendar-ortodox-2021-8-mai-sfantul_apostol_si_evanghelist_ioan_-_fresca_din_capela_seminarului_teologic_liceal_ortodox_sfantul_vasile_cel_mare_din_iasi.jpg

Calendar ortodox 2021, 8 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan
Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan
frescă din Capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, din Iași

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este prăznuit la data de 8 mai în calendarul ortodox. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 8 mai.

Calendar ortodox 2021, 8 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a fost cel mai iubit ucenic al ui Hristos. Lui, Iisus i-a dat-o în grijă pe maica sa şi el a propovăduit cel mai mult principala poruncă a Mântuitorului. Se spune că înainte de moarte, la o vârstă de peste 100 de ani nu mai putea rosti decăt “Iubiţi-vă unul pe altul, iubiţi-vă neîncetat”. La 8 mai se cinsteşte şi se pomeneşte praful vindecător ce iese în fiecare an din mormântul lui şi pe care creştinii care trăiesc în preajmă îl numesc mană, la fel ca pe hrana îngerească pe care au primit-o evreii în timpul rătăcirii din pustie. Când a fost să moară Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a cerut ucenicilor săi să-i sape un mormânt în formă de cruce în care să-l îngroape de viu. Când au auzit fraţii din cetate una ca asta au mers degrabă să-l dezgroape dar nu au mai găsit trupul apostolului. De atunci creştinii au mers mereu la mormânt pentru a se ruga şi a cere mijlocirea sfântului înaintea lui Dumnezeu. Aşa au observat ei că în fiecare an, în această zi, iese din mormânt un praf tămăduitor care vindeca neputinţele şi patimile poporului. Pentru aceasta s-a ales această zi ca să-l lăudăm în cântece şi să-l fericim pe acest sfânt al lui Dumnezeu care a fost mai iubit decât alţii şi cu rugăciunile lui către Dumnezeu să găsim noi vindecare la bolile sufleteşti şi trupeşti şi să-l avem exemplu în încercarea de a ne învrednici să fim plăcuţi şi iubiţi de Iisus Hristos Dumnezeul noastru.

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan

 Glasul al 2-lea

Apostole al lui Hristos de Dumnezeu iubite, grăbeşte de izbăveşte pe poporul cel fără de răspuns. Că te primeşte când cazi către El, Cel ce te-a primit când te-ai rezemat pe pieptu-I; pe Care roagă-L, de Dumnezeu cuvântătorule, şi norul păgânilor cel pus asupra noastră să-l risipească, cerându-ne nouă pace şi mare milă.

Condacul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan

 Glasul al 2-lea

Măririle tale, iubitorule de feciorie, cine le va spune? Că verşi minuni şi izvorăşti tămăduiri, şi te rogi pentru sufletele noastre, ca un cuvântător de Dumnezeu şi prieten al lui Hristos.

La 8 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Arsenie cel Mare;
  • Cuviosul Mil.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 7 mai. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii. Arătarea Semnului Sfintei Cruci

    Izvorul Tămăduirii și Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim sunt prăznuite la data de 7 mai în calendarul ortodox. Izvorul Tămăduirii și Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim sunt între sărbătorile comemorate de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 7 mai. Harți

  • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Învierea Domnului – Sfintele Paşti, Izvorul Tămăduirii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena și Înălțarea Domnului.