Calendar ortodox 2021, 6 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii 42 de mucenici din Amoreea. Aflarea sfintei cruci

calendar-ortodox-2021-6-martie-42-mucenici-din-amoreea.jpg

Calendar ortodox 2021, 6 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii 42 de mucenici din Amoreea. Aflarea sfintei cruci
Cei 42 de sfinți mucenici din Amoreea
foto: Doxologia.ro

Sfinţii 42 de mucenici din Amoreea sunt prăznuiţi la data de 6 martie în Calendarul ortodox. Sfinţii 42 de mucenici din Amoreea sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 5 martie.

Calendar ortodox 2021, 6 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii 42 de mucenici din Amoreea

Împăratul bizantin Teofil (829-842) avea mult de furcă cu ismailitenii care erau în expansiune şi tot atacau şi jefuiau graniţele de răsărit ale imperiului. Într-o bătălie dată pentru oraşul Amoreea din Asia Mică, un trădător a vândut slăbiciunea cetăţii iar creştinii au pierdut bătălia şi astfel 42 de comandaţi cu diferite grade printre care şi vitejii Constantin, Aeţiu, Teofil, Teodor, Melisen, Calist, Vasoiu au fost capturaţi împreună cu o mare parte din oştire. Oştenii de rând au fost vânduţi ca sclavi în timp ce comandanţii au fost ţinuţi în închisoare şi ispitiţi în fel şi chip, de la oferte generoase la chinuri şi torturi pentru a renunţa la dreapta credinţă. Odată musulmanii i-au întrebat de ce cred în Hristos pentru că Mahomed are mai multă dreptate şi este adevăratul profet. Iar creştinii au întrebat dacă ar fi doi oameni care se ceartă pe o moşie, iar unul are mulţi martori iar celălalt nici unul a cui ar fi moşia. Iar ismailitienii au răspuns cel cu mulţi martori. Atunci creştinii le-au spus că la fel e şi cu Hristos. Despre el grăiesc profeţii şi povestesc toţi apostolii pe când Mahomed nu are nici un martor şi doar el dă mărturie despre sine însuşi. Ismailitenii luau ca mărturie succesul lor în bătălii şi întinderea imperiului lor pretinzând că Allah este cu ei, iar creştinii  le răspundeau că Dumnezeu îi mai lasă să se smerească uneori pentru a simţii când le este cu adevărat alături şi pentru a-şi vedea mai bine păcatele şi că babilonienii sau egiptenii au avut cele mai întinse imperii dar asta nu înseamnă că zeii lor au fost adevăraţi.

După ce au rezistat la toate ispitele musulmanilor, fie că era promisiuni fie că erau ameninţări, cei 42, în frunte cu Constantin, Aeţiu, Teofil, Teodor, Melisen, Calist, Vasoiu au fost ucişi, iar la final l-au ucis şi pe trădătorul care le dăduse cetatea, chiar dacă îmbrăţişase credinţa islamului, pentru că un om care a vândut pe creştini, mai uşor i-ar vinde pe musulmani. 

Troparul Sfinţilor 42 de Mucenici din Amoreea

Glasul al 4-lea.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor 42 de Mucenici din Amoreea:

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Pe ostaşii credinţei cei de curând arătaţi, ca pe unii ce cu osârdie au pătimit pentru Hristos, cu cununi de laude, după vrednicie, toţi să-i încununăm; căci se roagă pentru noi lui Hristos, ca nişte turnuri şi păzitori ai credinţei creştineşti.

Calendar ortodox 2021, 6 martie. Sfinţii zilei. Descoperirea Sfintei Cruci

În anul 312 împăratul Constantin cel mare încheie o alianţă cu împăratul Liciuniu şi porneşte o campaie împotriva lui Maxenţiu, cel de-al treilea co-împărat pentru că acesta continua să-i prigonească pe creştini. În ajunul bătăliei care avea să se dea la Podul Milvius, adică Podul Şoimului, pe cer, în miezul zilei, a apărut o cruce luminosă împreună cu inscripţia “sub semnul acesta vei învinge” – IC XC   NI KA, iar noaptea, împăratului Constantin i s-a arătat Hristos care i-a cerut să îşi facă steag cu semnul crucii. După victoria nesperată, împăratul Constantin şi mama sa, împărăteasa Elena au decis să caute crucea pe care a fost răstignit mântuitorul. În anul 326, în prezenţa împărătesei Elena, la Ierusalim este dărâmat templul zeiţei Venus care fusese ridicat de Hadrian pe locul sfântului mormânt, sunt descoperite cele trei cruci pe care au fost răstigniţi cei doi tâlhari  şi Iisus Hristos, mânuitorul nostru. La sugestia episcopului Macarie al Ierusalimului, au atins un mort cu lemnul crucii iar acesta a înviat în faţa tuturor martorilor prezenţi. 

La 6 martie  în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Cuvios Arcadiu;
 • Sfântul Cuvios Isihiu;
 • Sfântul Cuvios Maxim;
 • Sfântul Mucenic Eufrosin;
 • Sfinţii Iulian şi Evul.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 5 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Conon din Isauria

  Sfântul Mucenic Conon din Isauria este prăznuit la data de 5 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Conon din Isauria este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 5 martie. Zi de post.

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna martie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui.