Calendar ortodox 2021, 31 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul și Dreptul Evdochim. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

calendar-ortodox-2021-31-iulie-sfantul-si-dreptul-evdochim.png

Calendar ortodox 2021, 31 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul și Dreptul Evdochim. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului
Sfântul și Dreptul Evdochim
foto: Doxologia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sfântul și Dreptul Evdochim este prăznuit la data de 31 iulie în calendarul ortodox. Sfântul și Dreptul Evdochim este între sfinţii zile cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 31 iulie.

Calendar ortodox 2021, 31 iulie. Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului începe odată cu prima zi din august şi durează două săptămâni. De la 1 august la 15 august. Dacă lăsata secului cade într-un an în zi de miercuri sau vineri, postul începe cu o zi mai devreme.

Calendar ortodox 2021, 31 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul și Dreptul Evdochim

Sfântul și Dreptul Evdochim s-a născut într-o familie dreptcredincioasă din Capadocia. El a fost dat la învăţătură şi se învrednicea cu cititul scripturii mai degrabă decât joaca sau cu distracţia, prefera să meargă la dumnezeiştile biserici şi să asculte sfintele slujbe ale căror cuvinte îi păreau mai dulci decât mierea şi fagurele. Prietenii de vârsta lui îl tot ispiteau cu petreceri, vânătoare şi veselie, dar unica lui plăcere erea să se roage şi să citească. În afară de înţelepciunea minţii el adăuga  şi milostenia cu care îşi hrănea sufletul. Când a crescut el era cunoscut de toată lumea pentru faptele lui bune iar ca militar în armata imperială a fost atât de apreciat încât împăratul iconoclast Teofil l-a numit guvernator al Capadociei. Sfântul Evdochim era de nedepăşit în dragostea faţă de Dumnezeu şi în cea faţă de aproapele, fugea de toată de vorba de rău, şi nu judeca niciodată pe nimeni îndemnând şi pe alţii sau oprindu-i ca să facă judecată. La 33 de ani deşi era tânăr dar cu înţelepciunea preabătrân a trecut la Domnul. Cunoscând dinainte sfârşitul său deloc nu s-a tulburat ci doar gândul îi era umbrit că mama lui nu era aproape să-l poată mângâia. El a cerut celor care l-au vizitat pe patul de moarte să-l îngroape aşa cum este, hainele să nu i le schimbe şi în alt pat să nu-l mute, și ei i-au făcut pe plac şi l-au înmormântat chiar în patul din scânduri despicate pe care zăcuse în ultimile clipe de viaţă. Aşa cum lumina nu poate fi ţinută ascunăs în întuneric nici sfinţenia lui Evdochim nu a putut fi ţinută ascunsă şi minunile s-au ţinut lanţ la locul său de îngropăciune, care a scăpat de duhurile rele care-l posedau care  a tămăduit acolo unde nici un medic nu mai credea în vindecare. Vestea minunilor petrecute la mormântul său a depăşit curând graniţele ţinutului şi mulţi veneau din tot imperiul pentru a se închina la Dumnezeu şi să-l aibe pe Evdochim mijlocitor. 

Troparul Sfântului şi Dreptul Evdochim

 Glasul al 4-lea

Cel Ce te-a chemat pe tine de pe pământ la cereştile locaşuri păzeşte şi după moarte nevătămat trupul tău, sfinte; că tu, cu curăţie şi cu cinstită viaţă, fericite, ai vieţuit, nespurcându-ţi trupul, pentru aceasta, cu îndrăznire roagă pe Hristos Dumnezeu să ne mântuiască pe noi.

Condacul Sfântului şi Dreptul Evdochim

 Glasul al 2-lea

Pe cele de sus dorindu-le, împreună cu cele din înălţime te-ai împreunat, cu urcuşurile cele dumnezeieşti ale faptelor bune; căruţă de foc sufletul ţi l-ai săvârşit, Preafericite Evdochim. Şi pe pământ vieţuind ca şi când nu ai fi avut trup, Ziditorului tuturor ai bineplăcut.

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cinstită pomenirea ta astăzi pe noi ne-a adunat la dumnezeiasca raclă a moaştelor tale. Căci pentru toţi cei ce se apropie şi se închină, se alungă toată vătămarea demonilor şi se izbăvesc degrab de felurite boli, Fericite Evdochim.

La 31 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Înainteprăznuirea scoaterii Sfintei Cruci;
  • Sfinţirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne;
  • Sfântul Iosif din Arimateea;
  • Sfinţii doisprezece mucenici romani.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul