Calendar ortodox 2021, 30 iulie. Sfinţii zilei. Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic

calendar-ortodox-2021-30-iulie-sfintii-apostoli-silvan-crescent-si-sila.png

Calendar ortodox 2021, 30 iulie. Sfinţii zilei. Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic
Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic
foto: Doxologia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic sunt prăznuiţi la data de 30 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic sunt între sfinţii zile cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 30 iulie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 30 iulie. Sfinţii zilei. Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic

Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic sunt prăznuiţi împreună în această zi. 

Sfântul Apostol Sila a fost tovarăş de călătorie al Sfântului Apostol Pavel, au suferit împreună multe osteneli în propovăduirea Evangheliei şi a vestit în Antiohia hotărârea sinodului apostolic cu privire la ne tăierea împrejur a celor dintre neamuri care veneau la creştinism. În Antiohia a adunat poporul şi le-a citit hotărârea apostolilor iar cei care au primit-o s-au bucurat de mângâiere. L-a însoţit pe Pavel în Siria şi Cicilia, au mers la Derbe şi în Listra şi au ajuns în Macedonia. La Filipi au scos un duh rău dintr-o feicoară care aducea mulţi bani stăpânilor săi. Din cauză că prin alungarea duhului acela rău care era şi ghicitor stăpânii fecioarei pierdeau bani, păgânii s-au sculat împotriva lor, le-au rupt hanele, i-au bătut şi i-au aruncat îm temniţă. S-a cutremurat pământul şi temniţa s-a surpat, iar temnicerul a vrut să se sinucidă crezând că prizonierii au evadat. Pavel şi cu Sila au ieşit atunci din temniţă şi l-au împiedcat. Acest temnicer a trecut la Hristos împreună cu toată familia lui. Sfinţii Apostoli Pavel şi Sila au mers apoi la Amfipoli, în Apolonia şi în Tesalonic. Sila a fost uns episcop în Corint unde a rămas să slujească şi să facă semne şi minuni spre slava lui Hristos-Dumnezeu.

Sfântul Apostol Silvan a fost ucenic al Sfântului Petru dar şi al Sfântului Pavel. S-a ostenit şi a îndurat împreună cu ei pentru bunavestire a lui Hristos. A fost episcop al Tesalonicului şi a suferit moarte martirică.

Sfântul Apostol Crescent a propovăduit pe Hristos  în Galatia şi apoi în Galia. A fost martirizat în vremea împăratului Traian. 

Sfântul Apostol Epenet a fost episcop în Cartagina şi este pomenit de Sfântul Apostol Pavel în epistola sa către Romani.

Sfântul Apostol Andronic este pomenit și el în Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel și mai este cinstit la 17 mai împreună cu soția lui, Iunia

Troparul Sfinţilor Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet şi Andronic

 Glasul al 3-lea

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinţilor Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet şi Andronic

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă. 

Arătatu-v-aţi viţe ale Viei lui Hristos, înţelepţilor, aducând struguri în faptele cele bune, izvorându-ne nouă vinul mântuirii. Pe acesta primindu-l, ne umplem de veselie, prăznuind cinstită pomenirea voastră, în care rugaţi-vă pentru iertarea greşelilor noastre, Apostoli ai Domnului.

La 30 iulie în calendarul ortodox 2021 mai este pomenită

  • Sfânta Muceniţă Iulita din Cezareea.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 29 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Calinic

    Sfântul Mucenic Calinic este prăznuit la data de 29 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Calinic este între sfinţii zile cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 29 iulie.

  • Calendar ortodox 2021, august. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5