Calendar ortodox 2021, 30 aprilie. Sărbătoarea zilei. Vinerea mare – moartea şi îngroparea Domnului. Sfântul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu

Ultima actualizare:

    Vinerea mare – moartea şi îngroparea Domnului foto: Doxologia.ro
Vinerea mare – moartea şi îngroparea Domnului foto: Doxologia.ro

Vinerea mare – moartea şi îngroparea Domnului este prăznuită în anul 2021 la data de 26 aprilie în Calendarul ortodox. Vinerea mare – moartea şi îngroparea Domnului este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 26 aprilie. Denia Prohodului Domnului. Zi de post.

În Vinerea Mare retrăim sfintele şi înfricoşătoarele dar mântuitoarele patimi ale Fiului lui Dumnezeu. În Palestina acelor vremuri răstignirea ca pedeapsă era aplicată doar evreilor care se răsculau împotriva autorităţii romane. Condamnatul era dezbrăcat, biciuit, şi supus oprobiului public în timp ce ducea braţul orizontal al crucii în spate, de la locul sentinţei – de obicei palatul guvernatorului – până la locul execuţiei – Dealul Golgotei sau al Căpăţânii. De aceea nici Domnul nostru Iisus Hristos nu este cruţat şi îndură scuipările, loviturile peste faţă, insultele, batjocorile, buretele de îmbibat în oţet cu fiere iar la urmă piroanele, crucea şi moartea. Pentru ca aceasta să se împlinească împăratul Tiberius, după ce a ajuns împărat, a instiuit o crimă care nu existase până atunci - trădare la adresa împăratului - adică orice critică sau jignire adusă împăratului era pasibilă de condamnarea la crucificare. 

Acesta este şi vina care-i este adusă Mâtuitorului de Pilat din Pont pentru a-l putea condamna la cererea Sinedriului. De aceea i se şi pune coroană de spini şi mantia de profiră amândouă simbolizând puterea regală, iar pe cruce, deasupra capului, acolo unde erau scrise motivele condamnării, va sta scris: Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor. În Vinerea Mare, după ce Domnul a fost vândut de ucenicul şi prietenul lui, Iuda, pentru 30 de arginţi, Iisus a fost dus întâi la Ana care era Arhiereu iar acesta l-a trimis la Caiafa. Caiafa l-a trimis la Pilat iar acesta nu i-a găsit nici o vină aşa că a vrut să-l trimită înapoi dar evreii au insistat căci ei nu aveau dreptul să-l crucificie dar asta îşi doreau. Pilat i-a răstălmăcit vorbele şi i-a găsit vina de a se fi intitulat regele iudeilor pentru a-l putea învinui de trădare, dar s-a spălat pe mâini pentru a scăpa de păcatul acesta şi a-l arunca asupra Sindriului. Spălatul pe mâini nu a fost întâmplător, la evrei era un ritual care se practica de fiecare dată când veneai în contact cu cele sfinte, şi prin acest gest te curăţai de păcate. Tot avutul condamnaţilor revenea călăilor, dar singurul avut al lui Hritos era cămaşa, ţesută dintr-o bucată de Maica Domnului, şi pentru că nu puteau să o împartă călăii au fost nevoiţi să dea cu zarul, pentru ca profeţia să se împlinească. Condamnaţii stăteau pe cruce până mureau sufocaţi, iar deseori i se zdrobeau oasele picioarelor pentru ca să nu se mai sprijine pe ele iar moartea să survină mai repede. Tot pentru ca profeţia să se împlinească Iisus şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu înainte ca oasele să-i fie zdrobite. Când a fost înţepat cu suliţa avea plămânii deja plini cu apă în urma emboliei şi era mort. Iosif din Arimateea a cerut de la Pilat trupul străinului de pe cruce şi împreună cu Nicodim l-au învelit în giulgiu şi l-au uns cu ulei de smirnă şi aloe după aşa cum o cerea tradiţia, apoi l-au pus în mormântul pe care Iosif îl pregătise pentru sine, mormânt nou în care nu mai fusese aşezat nimeni înainte.

Rugăciunea zilei de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Calendar ortodox 2021, 30 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Iacob, fratele Sfântului Evanghelist Ioan

Sfântul Apostol Iacob ca şi Sfântul Evanghelist Ioan au fost fii lui Zevedeu şi amândoi au fost în ceata celor 12 apostoli care au lăsat totul şi au urmat lui Hristos atunci când au auzit chemarea sa. Cei doi fraţi au fost iubiţi de Mântuitorul, au ascultat cuvintele Lui şi au fost martori la minunile înfăptuite de El. Iacob şi Ioan, alături de Petru au fost martori ai schimbării la faţă pe muntele Tabor văzând slava lui Dumnezeu. După Cincizecime Iacob a propovăduit Evanghelia în drumul său până în Spania şi înapoi. El biruia pe farisei şi pe rabini prin cuvânt mustrând şi ocărând împietrirea inimilor lor. Au mers până într-acolo încât au angajat un vrăjitor iscusit, pe nume Ermoghen, care să-i sta împotrivă şi să-l combată la înţelepciune pe Iacob. Acesta plin de aroganţă a considerat că e de ajuns să-l trimită pe cel dintâi ucenic al său, iar acesta s-a botezat şi a devenit creştin după întâlnirea cu Iacob.  Iar mai apoi a mers el plin de încredere în vrăjile lui şi după ce l-a cunoscut pe Iacob şi puterea lui Hristos a primit Sfântul Botez şi a a crezut, a ars cărţile cele vrăjitoreşti, a propovăduit Evanghelia şi a făcut minuni în numele lui Hristos. Regele Irod a pornit prigoană împotriva creştinilor şi l-a condamnat la moarte pe Iacob. Un bărbat, pe nume Iosia, din cei ce îl vorbise de rău şi îl dăduse pe mâna autorităţii, văzând felul cum a primit acesta arestarea şi condamnarea şi-a dat seama că a greşit şi a mers înaintea lui Irod şi s-a declarat şi el creştin. A luat drumul condamnării împreună cu Iacob şi spre locul de osândă a văzut cum Apostolul a vindecat un slăbănog. În timp ce Apostolul îşi pregătea gâtul spre a îi fi retezat, Iosia a mărturist că şi el a fost printre cei ce l-au vorbit de rău la regele Irod fapt ce a dus la condamnarea sa. Apostolul l-a îmbrăţişat şi i-a spus: Pace ţie! Apoi amândoi au plecat capetele spre tăiere. Ucenicii au luat trupul apostolului şi l-au dus în Spania unde şi astăzi mai săvârşeşte minuni. 

Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Zevedeu

 Glasul al 3-lea:

Apostol al lui Hristos preaales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.

Condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Zevedeu

 Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Glas Dumnezeiesc auzind chemându-te pe tine, dragostea de tată ai trecut-o cu vederea şi ai alergat la Hristos, cu fratele tău, Sfinte Mărite Iacob. Cu care împreună te-ai şi învrednicit a vedea Dumnezeiasca Schimbare la Faţă a Domnului.

La 30 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Arghira;
  • Sfinții Mucenici Rafael, Irina și Nicolae din Insula Lesvos; 
  • Sfântul Ierarh Donat, Episcopul Evriei;
  • Sfântul Ignatie Briancianinov.
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net