Calendar ortodox 2021, 3 august. Sfinţii zilei. Sfinţii Isaachie, Dalmat şi Faust

calendar-ortodox-2021-03-august-sf-isachie.jpg

Calendar ortodox 2021, 3 august. Sfinţii zilei. Sfinţii Isaachie, Dalmat şi Faust
Sfinţii Isaachie, Dalmat şi Faust
foto: Doxologia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sfinţii Isaachie, Dalmat şi Faust sunt prăznuiţi la data de 3 august în calendarul ortodox. Sfinţii Isaachie, Dalmat şi Faust sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 3 august. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 3 august. Sfinţii zilei. Sfinţii Isaachie, Dalmat şi Faust

Sfântul Cuvios Isaachie este cinstit şi la data de 30 mai el l-a certat pe împăratul Valent pentru susţinerea ereziei nestoriene şi i-a profeţit sfârşitul. 

Sfântul Cuvios Dalmat a fost mirean şi ostaş apreciat în armata imperială în vremea lui Teodosie cel Mare. El a renunţat la toate cele lumeşti, l-a luat pe fiul lui Faust şi împreună au mers la mănăstirea lui Isaachie de lângă Constantinopul pentru a îşi închina vieţile lui Dumnezeu. Mai întâi Cuviosul Isaachie i-a tuns la monahism pe Dalmat şi pe fiul lui Faust. Când Isaachie bătrân de zile a simţit că se apropie de trecerea la Domnul i-a chemat pe toţi fraţii obştei i-a învăţat despre mântuire şi l-a numit pe Dalmat stareţ. Acesta care fusese hirotonit preot de Atic, patriarhul Constantinopolului pentră îşi arătase dragostea de Dumnezeu prin rugăciune şi postire. A luptat şi el împotriva ereziei Nestoriene care huleau împotriva Fecioarei Maria şi a fost de ajutor sfinţilor părinţi care au ţinut cel de-al treilea sinod Ecumenic, în Efes, în timpul lui Teodosie cel Mic. El a fost atât de iubit de fraţi şi de împărat încât numele mănăstirii a rămas “a Dalmatului” sau a lui Dalmat. 

Cuviosul Faust a fost în obştea Mănăstirii Dalmatului până i-a venit şi lui rândul să se alăturie cinului monahal de-a dreapta lui Hristos. El a trecut prin toată nevoinţa monahicească străbătând viaţa în plăcere dumnezeiască.

Troparul Sfinţilor Cuvioşi Isaachie, Dalmat şi Faust

 Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinţilor noştri, Care Te porţi pururea cu noi după blândeţile Tale, nu depărta mila Ta de la noi, ci, pentru rugăciunile părinţilor noştri, îndreptează viaţa noastră în pace.

Condacul Sfinţilor Cuvioşi Isaachie, Dalmat şi Faust

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Pe cei ce cu sihăstria au strălucit în lume şi au surpat eresurile prin credinţă, cu cântări să-i lăudăm: pe Sfântul Isaachie şi împreună cu el pe Sfântul Dalmat şi pe Sfântul Faust, ca pe nişte slugi ale lui Hristos; că aceştia se roagă pentru noi toţi.

La 3 august în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios şi Mărturisitor Ioan, egumenul Mănăstirii Patalaria;
  • Sfânta Mironosiţă Salomeea.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul