Calendar ortodox 2021, 29 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor; Sfântul Mucenic Chiril, diaconul

calendar-ortodox-2021-29-martie-sfantul-sfintit-mucenic-marcu-episcopul-aretuselor.png

Calendar ortodox 2021, 29 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor; Sfântul Mucenic Chiril, diaconul
Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor
foto: Doxologia.ro

Sfântul Mucenic Marcu este prăznuit la data de 29 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Marcu este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 29 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 29 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Marcu

Sfântul Mucenic Marcu episcopul Aretuselor îi păstorea pe creştini încă din vremea lui Constantin cel Mare. În vremea aceea pe mulţi păgâni a sfătuit întorcându-i spre dreapta credinţă şi creştinii păstoriţi de el au dărâmat un templu păgân, fapt ce a adus asupra lui ura celor ce încă îi mai iubeau pe diavoli. Când s-a schimbat din nou stăpânirea iar sub conducerea lui Iulian Apostatul păgânii şi-au stăpânit ura pentru o vreme dar sfântul Marcu o simţea clocotind şi s-a gândit să fugă, nu de frică, ci pentru a asculta porunca lui Dumnezeu, prin care ni se porunceşte să părăsim cetatea şi să facem loc prigonitorilor. Creştinii sunt tari, curajoşi şi răbdători dar este mai corect să se îngrijească de mântuirea lor şi să-i cruţe pe prigonitori de la a mai se încărca cu păcate. Aşadar nu a fugit la timp şi păgânii l-au prins. Deşi era bătrân şi cinstit de mulţi a fost purtat prin cetate de cetăţeni de toate rangurile şi de toate vârstele şi nu aveau decât o grijă să nu fie întrecuţi de un altul în cruzimea şi mânia lor. Şi  a fost Sfântul Marcu târât prin noroi, tras de păr şi ocărât, împuns cu suliţe sau cu cuţite, iau jupuit picioarele şi i-au smuls unghiile cu aţe de in. L-au uns cu miere şi grăsime şi l-au lăsat legat în arşiţa zile ca să atragă insectele. În tot timpul ăsta, chiar dacă era bătrân a arătat puterea unuia tânăr în a răbda chinurile şi chipul lui a rămas zâmbitor în timp ce se ruga şi-i mulţumea lui Dumnezeu. Astfel cei ce căutau răzbunare nu au găsit-o deoarece ei ar fi vrut să-l vadă umilit şi cerşind îndurare pentru că a dărâmat templul dar aşa ei nici o răsplată nu primeau. Ba mai mult unii dintre ei, chiar chiar egumenul cetăţii Aretuselor, văzând puterea Sfântului i-a luat apărarea şi în cele din urmă toţi au văzut puterea lui Hristos şi s-au ruşinat eliberându-l pe bătrânul sfânt şi mulţi s-au făcut creştini. 

Calendar ortodox 2021, 29 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Chiril, diaconul

În acelaşi timp la hotarul Libanului în cetatea Ilipolis unde sălăşuia şi un popor de păgâni care-l urau pe Dumnezeu l-au prins pe diaconul Chiril care a avut multă râvnă în a sfărâma idoli şi a dărâma temple. Şi atât de mult l-au urât încât după ce l-au chinuit şi l-au ucis, ba mai mult l-au spintecat şi cu dinţii au muşcat din măruntaiele lui. Iar în Gaza şi în cetăţile Palestinei preoţii, călugării dar şi călugăriţele au fost spintecaţi, li s-a umplut pânecele cu orz şi i-au aruncat la porci. Iar cei care au făcut asta şi-au primit pedeapsa. Mai întâi le-a putrezit limbile în gură şi m-ai apoi au orbit şi toţi au căzut ucişi. Astfel sfinţii mucenici şi-au primit cununile biruinţei iar păgânii fără de suflet şi-au primit veşnicile chinuri în iad.

Troparul Sfinţilor Sfinţiţi Mucenici Marcu, Episcopul Aretuselor, Chiril, diaconul şi al celor împreună cu dânşii

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Sfinţiţi Mucenici Marcu, Episcopul Aretuselor, Chiril, diaconul şi al celor împreună cu dânşii

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Luminaţi fiind de harul cel adevărat, cu dreaptă credinţă îndreptaţi, în chip luminat, marginile pământului, sfinţiţilor şi măriţilor mucenici. Pentru aceasta, cu credinţă, vă fericim pe voi.

La 29 martie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Chiril, diaconul;
 • Sfinţii Mucenici Iona, Varahisiu şi a nouă mucenici, împreună cu dânşii;
 • Sfântul Cuvios Eustaţiu, episcopul Chiului Bitiniei;
 • Sfinţii Apostoli Sosten, Apolo, Chifa şi Epafrodit;
 • Sfântul Diadoh, episcopul Foticeii, în Epir.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

 • Calendar ortodox 2021, 28 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou

  Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou este prăznuit la data de 28 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 28 martie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1