Calendar ortodox 2021, 28 iulie. Sfinţii zilei. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70

calendar-ortodox-2021-28-iulie-sfintii-apostoli-si-diaconi-prohor-nicanor-timon-si-parmena-dintre-cei-70.png

Calendar ortodox 2021, 28 iulie. Sfinţii zilei. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70
Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70
foto: Click!

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt prăznuiţi la data de 28 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt între sfinţii zile cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 28 iulie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 28 iulie. Sfinţii zilei. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

În timpul apostolilor, după Înălţarea la cer a Domnului şi după primirea Duhului Sfânt, pe când Apostoli nu se răspândiseră ca să propovăduiască Evanghelia dar bisericile lui Hristos se înmulţiseră în Ierusalim, au ales spre a le fi ajutor şapte bărbaţi plini de duh şi înţelepciune şi punând mâinile asupra lor i-au făcut diaconi: Ştefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae Antiohianul. Întâiul mucenic şi arhidiacon Ştefan este cinstit la 27 decembrie, sfântul Filip la 11 octombrie, iar restul - în afară de Nicolae care nu este în ceata sfinţilor -  sunt proznuiţi astăzi.

Sfântul Prohor l-a urmat pe Petru, înainte de Adormirea Maicii Domnului şi a fost pus episcop în Nicomidia Bitiniei. I-a fost alături Sfântului Ioan Teologul, a călătorit şi a suferit împreună cu el, iar în insula Patmos scria ceea ce Sfântul Ioan învăţa. Aposi s-a întors în Nicomidia pentru a întări biserica de acolo şi s-a sfârşit muceniceşte de mâna păgânilor în Antiohia.

Sfântul Nicador a fost înjunghiat de iudei ca o oaie în aceaşi zi în care a fost ucis Sfântul Ştefan.

Sfântul Timon a fost uns de apostoli episcop în cetatea Vostrichia din Arabia şi a îndurat multe de la iudei şi de la elini pentru că propovăduia pe Hristos. A fost aruncat într-un cuptor încins din care a ieşit nevătămat şi şi-a găsit sfârşitul pe cruce. 

Sfântul Parmena a murit în timp ce propovăduia credinţa în Hristos în Macedonia la sfârşitul domniei Împăratului Traian.

Troparul Sfinților Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei şaptezeci

 Glasul al 3-lea

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei şaptezeci

 Glasul 1

Mormântul tău Mântuitorule, ostaşii străjuindu-l, morţi s-au făcut de strălucirea îngerului ce s-a arătat, carele a vestit femeilor Învierea, pe Tine te mărim surpătorul stricăciunii la Tine cădem, Cela ce ce ai înviat din mormânt, şi unul Dumnezeul nostru.

Diaconi cinstiţi, singuri văzători ai Cuvântului şi vase alese v-aţi arătat prin credinţă, Sfinţilor Nicanor şi Prohor, Parmena şi Timon Mărite. Pentru aceasta, astăzi a voastră sfinţită pomenire prăznuim întru veselia inimii, pe voi fericindu-vă.

La 28 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Eustatie din Ancira;
  • Sfântul Mucenic Acachie cel Nou;
  • Sfânta Muceniţă Drosis;
  • Cuvioasa Irina din Capadocia;
  • Cuviosul Pavel, intemeietorul Mănăstirii Xiropotamu, din Sfântul Munte Athos.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul