Calendar ortodox 2021, 27 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur

calendar-ortodox-2020-27-ianuarie-aducerea-moastelor-sfantului-ioan-gura-de-aur.jpg

Calendar ortodox 2021, 27 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur
Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur
foto: doxologia.ro

Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur este prăznuit la data de 27 ianuarie în Calendarul ortodox. Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur este săbătoare cinstiţă de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 27 ianuarie.

Calendar ortodox 2021, 27 ianuarie. Sărbătoare zilei. Aducerea Moaştelor sfântului Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur, unul din sfinţii părinţi ai bisericii şi fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal pentru că îi critica pe sus-puşii imperiului. A murit în exil, pentru că avea vorba “dulce ca mierea” numai când predica pe Dumnezeu dar era neînduplcat şi acuzator precum sfântul Ioan Botezătorul atunci când îi critica pe păcătoşi, în anul 407 şi a fost îngropat în Comane. După 30 de ani, unul din ucenicicii săi, Proclu, care după ce a fost numit în scaunul patriarhal de la Constantinopol, a obţinut de la împăratul Teodosie acordul de a îi aduce moaştele în capitala imperiului. În anul 438, trupul Sfântului Ioan a ajuns mai întâi în biserica Sfântului Apostol Toma şi mai apoi la biserica Sfânta Irina. A doua zi au fost mutate la biserica Sfinţii Apostoli şi depus alături de Sfântul Ioan Teologul şi din raclă s-au auzit cuvintele “Pace vouă”. Moaştele sfinţilor Ioan Gură de aur şi Grigorie Teologul au fost furate de cruciaţi după ce au cucerit Constantinopolul în 1204, şi au fost înapoiate abia la 27 noiembrie 2004 de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Glasul al 8-lea

Din gura ta ca o văpaie de foc strălucind harul, lumea a luminat; vistieriile neiubirii de argint lumii a câştigat; înălţimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Ci, cu cuvintele tale învăţându-ne, Sfinte Părinte Ioan Gură de Aur, roagă pe Hristos Cuvântul să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Glasul 1,

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Veselitu-s-a în Taină Cinstita Biserică de întoarcerea cinstitelor tale moaşte; şi pe acestea ascunzându-le ca pe nişte aur de mult preţ, dăruieşte celor ce te laudă pe tine neîncetat, prin rugăciunile tale, harul tămăduirilor, Sfinte Părinte Ioan Gură de Aur.

La 27 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Marciana, împărăteasa;
  • Sfântul Cuvios Claudin;
  • Sfântul Mucenic Dimitrie.
  • Sfântul Cuvios Petru Egipteanul;
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 26 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei

    Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei est prăznuit la data de 26 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 26 ianuarie.

  • Calendar ortodox 2021, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1