Calendar ortodox 2021, 27 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul

calendar-ortodox-2021-27-februarie-sfantul-procopie-marturisitorul.png

Calendar ortodox 2021, 27 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul
Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul
foto: Doxologia.ro

Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul este prăznuit la data de 27 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 27 februarie.

Calendar ortodox 2021, 27 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul

În ţinuturile de dincolo de marea Galileii, romanii au construit zece oraşe legate între ele prin drumuri. Acel ţinut a primit numele de Decapole, adică provincia celor 10 cetăţi. De aici, din Decapole era originar şi sfântul Procopie Decapolitul, om pios, curat, care a petrecut mulţi ani în pustie, îmbunătăţit de viaţa monahală, care a luat apărarea sfintelor icoane în vremea primei perioade iconoclaste care a zguduit Imperiul Roman de Răsărit. Prin cuvântul lui îi făcea pe eretici de ruşine, stând ca un stâlp neclintit în faţa celor care huleau întruparea Cuvântului lui Dumnezeu şi nesocoteau întruparea lui Hristos închipuită de icoană. Prin discursul lui, cuviosul Procopie îi făcea pe iconoclaşti de ruşine demontându-le fără nici un pic de reţinere argumentele mincinoase. Din porunca împăratului iconoclast cu nume de fiară, Leon Isaurul, a îndurat chinuri zdravene fiind torturat cu instrumente de fier în temniţele cele mai adânci şi mai întunecate. El l-a avut alături pe cuvioasul Vasile, prieten şi tovarăş, dar şi împreună pătimitor iar cei doi au scăpat din temniţă, împreună cu alţi cuvioşi, atunci când împăratul rău-credincios  a murit şi cu trupul şi cu sufletul. Odată eliberat, sfântu Procopie s-a întors la nevoinţa lui monahicească, povăţuind pe toţi cei care veneau să-l asculte, îndrumându-i spre mântuire. A plecat la Domnul la adânci bătrrâneţi. 

Troparul Sfântului Cuvios Mărturisitor Procopie Decapolitul

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Mărturisitor Procopie Decapolitul

 Glasul a 4-lea.

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Luceafăr dobândindu-te astăzi Biserica, risipeşte toată negura relei credinţe, învrednicindu-te pe tine de cele Cereşti, Învăţătorule Procopie, pururea Mărite.

La 27 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Leandru de Sevilla;
 • Sfântul Talaleu
 • Sfântul mucenic Ghelasie;
 • Preacuviosul Ştefan;
 • Sfântul mucenic Nisiu;
 • Cuvioşilor Asclipiu şi Iacob;
 • Cuviosului Timotei cel din Cezareea;
 • Sfântului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915).
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 26 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei

  Sfântul Porfirie, episcopul Gazei, este prăznuit la data de 26 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei, este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 26 februarie. Harți.

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna martie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna martie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie. La 1 martie începe săptămâna albă, de pregătire a marelui post al Paştelui.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1