Calendar ortodox 2021, 26 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei

calendar-ortodox-2021-26-ianuarie-sf-iosif-cel-milostiv.png

Calendar ortodox 2021, 26 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei
Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei
foto: doxologia.ro

Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei est prăznuit la data de 26 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 26 ianuarie.

Calendar ortodox 2021, 26 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Iosif cel Milostiv mitropolitul Moldovei

Sfântul Iosif cel Milostiv s-a născut în satul Răzălăi, ţinutul Soroca, astăzi parte a Basarabiei şi a primit la botez numele de Ioan. El era fiul preotului Anania Mihalache şi a soţiei lui Teodosia. Tatăl său a murit când Ioan era încă un copil iar mama lui a intrat monahie. La 10 ani a fost luat de un unchi al său, ierodiaconul Teofilact şi dus la mănăstirea Frumoasa şi mai apoi la Mânăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi unde se afla şi un vestit spital iar cei doi se nevoiau ajutând şi oferind alinare bolnavilor. Acolo fragedul Ioan a învăţat ce este smerenia, ascultarea dar şi slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor aflaţi în suferinţă. Apoi cei doi s-au mutat la Mănăstirea Sfântul Samuil din Focşani, unde şi acolo era un spital. Nu au stat mult şi au mers la Buzău unde tânărul Ioan a fost tuns la monahism de către episcopul Chesarie al Buzăului şi a primit numele de Iosif, după primul episcop al Argeşului. A fost hirotonit diacon şi mers la şcoală la seminarul din Buzău şi mai apoi la Academia Sf. Sava din Bucureşti. A fost făcut episcop vicar al Mitropoliei Valahiei cu titlul de Iosif al Mirelor, după vrednicia faptelor sfântului Ierarh Nicolae. La 1873 este ales episcop al Argeşului şi după numai doi ani Mitropolit al Moldovei. Iosif a încheiat construirea Catedralei Metropolitane din Iaşi în 1886 la a cărui sfinţire a pietrei temelie fusese martor în 1826. În 1889 a mutat moaştele Sfintei Parascheva de la Trei Ierarhi la noua Catedrală şi a înlocuit vechea raclă de argint cu una nouă, după ce prima arsese complet într-un incendiu moaştele rămânând neatinse. Toată lumea îl cunoştea pe Iosif pentru sfinţirea vieţii şi milostenia de care dădea dovadă. A avut grijă de săraci, de orfani, de văduve şi a ajutat elevi. A dăruit tot ce a avut ba chiar se şi împrumuta pentru a nu rămâne dator faţă de săraci. Se ruga mult, citea mult şi mânca puţin, îşi drămuia timpul dedicându-se îndeosebi celor sfinte. A fost mitropolit al Moldovei vreme de 27 de ani şi s-a mutat la ceruri la 26 ianuarie 1902, iar poporul îl numea drept Iosif cel Milostiv. A fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2017.

Troparul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Glasul al 4-lea

Degrab ne întâmpina pe noi mai înainte pâna ce nu ne robim, când vrajmasii Te hulesc pe Tine si ne îngrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se lupta cu noi, ca sa cunoasca cât poate credinta dreptmaritorilor crestini, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Cu evlavie urmând milostivirii cerești, Moldovei te-ai arătat arhipăstor milostiv și plin de sfințenie; pentru aceasta, Sfinte Ierarhe, prin cuvânt și prin fapte chemând la mântuire turma ta, te bucuri acum cu toți drepții în cer, Părinte Iosif.

Condacul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

Glasul al 8-lea. 

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Milostivirii lui Hristos urmând, Părinte, tuturor toate te-ai făcut, precum Apostolul, Ierarhe Iosif, cu milostivirea; deci în ceruri, fericite, odihnindu-te, te rogi pentru cei ce-ți cântă cu evlavie, zicând: Bucură-te, Sfinte Iosif, de Hristos înțelepțite!

La 26 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Xenofont, soţia sa, Maria şi fiii lor Arcadie şi Ioan
 • Sfântul Cuvios Simeon cel Batran;
 • Sfântul Cuvios Amona;
 • Sfinţii Mucenici Anania, preotul, Petru, temnicerul şi alţi şapte ostaşi;
 • Sfântul Cuvios Gavriil şi doi mucenici din Frigia.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

 • Calendar ortodox 2021, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1