Calendar ortodox 2021, 26 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta şi marea zi de luni. Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Ultima actualizare:

    Sfânta şi marea zi de luni. Pilda smochinului cel fără de rodfoto: Doxologia.ro
Sfânta şi marea zi de luni. Pilda smochinului cel fără de rodfoto: Doxologia.ro

Sfânta şi marea zi de luni. Sfântul Mucenic Vasilevs este prăznuit la data de 26 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Vasilevs este între sfinții zilei prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 26 aprilie. Zi de post.

De astăzi începe săptămâna mare, încep sfintele patimi ale Domnului Nostru Iisus Hristos. În această zi este amintit Iosif ca preînchipuire a Mântuitorului. Iosif, căruia i se mai spune şi cel preafrumos, a fost cel mai mic fiu al Rahilei. El a fost invidiat de fraţii săi din clipa în care s-a născut şi după ce tatăl este înşelat cu nişte zdrenţe murdare de sânge că ar fi fost sfâşiat de fiare sălbatice Iosif, ca şi Mântuitorul nostru, este vândut pe treizeci de arginţi. Cei care-l cumpără sunt ismaeliţii care la rândul lor îl vând lui Putifar, şeful eunucilor Faraonului din Egipt. Pentru că a refuzat să păcătuiască cu soţia faraonului este aruncat în temniţa cea mai întunecată, dar mai apoi scos şi repus îndrepturi pentru că reuşeşte să tâlcuiască visele faraonului, ajunge guvernatorul Egiptului. A trăit în chip înţelept toată viaţa fiind respectat pentru faptele lui bune.  Este preînchipuire a lui Hristos pentru că a fost invidiat de cei din neamul său – în cazul Mântuitorului, fariseii şi saducheii-, vândut pe treizeci de arginţi, este aruncat în groapa cea mai adâncă – Mântuitorul în mormânt –, de unde iese şi ajunge să stăpânească Egiptul – Iisus Hristos stăpâneşte peste tot păcatul şi ne hrăneşte pe noi cu pâinea cea cerească.

Pilda smochinului cel fără de rod

Astăzi ni se dă exemplu şi pilda smochinului neroditor. “Iar a doua zi, întorcându-Se în cetate a flămânzit. Şi văzând un smochin lângă cale, a venit la el şi n-a găsit nimic în el decât numai frunze. Sfântul evanghelist Matei ne spune: Şi i-a zis lui: «În veci să nu se mai facă rod în tine». Şi îndată s-a uscat smochinul” (Matei 21:19) , iar sfântul Evangelist Marcu ne povesteşte: “Iar a două zi ieşind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Şi văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă de va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Şi a zis Iisus smochinului: «Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac»” (Marcu 11:13).  Smochinul a fost pomul din al cărui fruct au mâncat Adam şi Eva şi din frunzele lui şi-au făcut veşmânt protopărinţii omenirii şi în felul acesta simbolizează păcatul. Atunci nu a fost blestemat şi de aceea îl blesteamă Iisus acum, pentru că păcatul se aseamănă cu smochina: este dulce şi lipicios. Părintele Nicolae Steinhardt ne învaţă că pilda smochinului nu este despre fruct. Ci despre păcat, pentru că nu poţi pretinde unui pom să facă fruct dacă nu i-a sosit vremea, dar poţi cere unui om să fie pregătit şi plin de fructele credinţei şi ale faptelor bune în orice clipă ne cheamă Mântuitorul. Dacă roadele smochinului sunt supuse unui ciclu anual de rodire omul trebuie să fie oricând pregătit şi disponibil pentru Hristos. 

Rugăciunea zilei de luni

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc, pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Calendar ortodox 2021, 26 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Sfântul mucenic Vasilevs a trăit și a slujit în timpul împărăției lui Maxențiu și apoi ăn timpul împăratului Liciniu cumnatul lui Constantin cel Mare. Dacă la un moment dat Liciniu a părut binevoitor credincioșii lui Hristos el s-a întors repede împotriva lor, la viața necurată și fără rușine. Deși era însurat cu sora împăratului Constantin a poftit după o tânără fecioară pe nume Glafira, o creșină aflată în slujba soției lui. Aceasta s-a dus la împărăteasă și i-a spus de propunerile necurate și necuviincioase ale lu Liciniu iar aceasta i-a dat bani cinstitei fecioare și a îndemnat-o să fugă în lume pentru a se păzi de poftele împăratului. Glafira a ajuns tocmai în ținuturile Amasiei unde slujea Vasilevs unde a împărțit tot ce avea de la împărăteasă și a început a viețui în comunitatea creștină de acolo. Dacă la început Liciniu a crezut-o moartă pe Glafira și poftele i s-au mai ostoit, diavolul cel neadormit nu se odihnea și a făcut în așa fel încât o scrisoare a Glafirei către protectoarea sa, împărăteasa a intrat în mâinile lui Venign, postelnicul împăratului care s-a dus întins la împărat. Liciniu a fost cuprins de mânie aflând că Glafira trăiește și a trimis scrisoare către guvernatorul Amasiei ca să-i lege pe episcopul Vasilevs și pe Glafira și să-i aducă înaintea sa. Dar prin voia lui Dumnezeu Glafira a trecut la domnul înainte ca ordinul să ajungă la guvernator iar acesta l-a trimis numai pe Vasilevs care era urmat de doi diaconi, Partenie şi Teotim. Ei au pătimit multe de la soldații care i-au capturat iar în Nicomidia, capitala împărăției au cunoscut pe Elpidifor care mult le-a fost de folos. După ce Vasilevs l-a înfruntat pe împărat mărturisindu-și credința acesta l-a ucis și a poruncit să fie aruncat în mare. Elpifidor, Partenie şi Teotim au încercat să-i mituiască pe soldați să nu arunce trupul Sfântului dar aceștia au refuzat. Elpifidor a avut vedenie în acea noapte în care i se spune că Sfântul Vasilevs îi așteaptă la Sinope și mercând acolo a primit veste să arunce plasele în mare și așa au pescuit trupul Sfântului pe care l-au înmormântat cu cinste. Iar Împăratul Constantin s-a ridicat cu oaste și l-a bătut pe Liciniu pentru că nu-și respectase cuvântul și-i prigonea pe creștini.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei

Glasul 4 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Biruind porunca împăratului, ai câştigat Împărăţia Cerească, Sfinţite Mucenice Vasilevs, întru care dănţuind, adu-ţi aminte de noi, cei ce cinstim pomenirea ta, sfinţite mucenice.

La 26 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Glafira;
  • Sfânta Cuvioasă Iusta;
  • Sfântul Cuvios Nestor.
image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net