Calendar ortodox 2021, 25 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniţă Ecaterina

calendar-ortodox-2021-25-noiembrie-sfanta-ecaterina-doxologia.jpg

Calendar ortodox 2021, 25 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniţă Ecaterina
Calendar ortodox 2021, 25 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniţă Ecaterina
foto: Doxologia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită la data de 25 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Ecaterina este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 25 noiembrie. Dezlegare la peşte.

Calendar ortodox 2021, 25 noiembrie. Sfânta Muceniţă Ecaterina.

Sfânta Muceniţă Ecaterina a fost fiica princepelui Constant din familia sfântului împărat Constantin cel Mare. A primit învăţătură aleasă, avea cunoştinţe despre lucrările lui Homer, Virgiliu, Aristotel, Platon dar şi Asclipie, Hipocrat sau Galin. Mulţi se minunau de înţelepciunea şi educaţia ei şi mulţi nobili bogaţi şi-ar fi dorit-o de soţie. Doar mama ei era creştină pe ascuns deoarece în vremea aia era mare prigoană împotriva creştinilor la ordinul împăratului Maximin. Familia voia să o mărite dar ea iubea pe Hristos mai presus de orice bogăţie lumească. Ca să nu mai refuze a cerut pentru pretendenţi nişte condiţii apropape imposibile pentru un om să le împlinească. Mama ei a cerut ajutor la un duhovnic sfânt şi bineplăcut de Dumnezeu şi acesta auzind povestea a înţeles care-i mirele potrivit pentru ea aşa că le-a spus: Eu cunosc un tânăr frumos fără seamăn, iar înţelepciunea lui aduce pe calea cea bună pe om şi pe animale, e bogat de dă la toată lumea şi cu cât dă mai mult cu atât se îmbogăţeşte iar de neam este din neamul cel mai bun, negrăit, neajuns şi neştiut. Ecaterina când a auzit s-a tulburat,crezând că vorbeşte despre un domn pământesc şi a întrebat al cui fiu este. Iar bătrânul sfânt i-a răspuns: Acest tânăr nu are tată pe pământ, s-a născut printr-o taină mare, mai presus de fire şi de înţelegerea noastră dintr-o fecioară de neam bun, preasfântă şi preacurată vrednică de a purta în pântece şi de a da naştere unui asemenea fiu, ea acum este înălţată mai sus de ceruri şi o cinstesc toţi îngerii şi i se închină ca unei împărătese. Bătrânul i-a dat o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul. Noaptea Sfânat Ecaterina a adormit cu icoana în braţe şi a visat cum Iisus nu o dorea de mireasă pentru că era neagră şi întunecată ea s-a mirat şi a întrebat ce să facă să fie acceptată şi Iisus i-a răsuns că bătrânul care i-a dat icoana o va învăţa cele de trebuinţă.

Ea a mers la bătrân care a învăţat-o tot ce ştia despre creştinism, facerea luminii şi până la întruparea lui Hristos Dumnezeu din fecioară, despre lucrarea lui Hristos pe pământ şi răstignire şi înviere, apoi Sfânta Ecaterina a primit Sfântul Botez. Noaptea următoare Ecaterina a avut vedenie în care Iisus Hristos i-a dăruit un inel ca să-i fie mireasă şi alt mire să nu primească. 

Împăratul Maxinian care slujea la idoli a chema-o la el după ce a aflat veste despre înţelepciunea şi frumuseţea ei. Ea a mers i s-a închinat după etichetă apoi l-a certat că se închină la nişte idoli pe care chiar şi vechii filosofi îi dispreţuiau. 

Împăratul s-a mâniat şi de teamă să nu fie dovedit de înţelepciunea ei a chemat mulţi filosofi şi înţelepţi din împărărţie pentru a se măsura cu ea. După ce au discutat mult şi bine 150 dintre filosofi au înţeles adevărul şi au trecut la creştinism, dar împăratul s-a mâniat tare pentru aceasta şi i-a martirizat. 

Mulţi înţelepţi a dovedit Sfânta Ecaterina şi când nu a mai avut pe cine aduce împăratul s-a mâniat foarte tare aşa că a poruncit să fie bătută, chinuită şi aruncată în temniţă dar chiar Augusta, soţia împăratului a auzit şi a a crezut. A crezut atât de mult încât i-a mărturisit soţului ei şi i-a luat apărarea Sfintei Ecaterina. Împăratul era atât de orbit încât a pus la cazne chiar pe soţia lui şi a torturat-o şi a  omorât-o. Apoi s-a năpustit din nou asupra Ecaterinei, a rupt-o în bucăţi i-a umplut trupul feciorelnic numai de răni şi ea multe chinuri a îndurat dar de Hristos nu s-a lepădat. În cele din urmă împăratul i-a tăiat capul dar din rană a curs lapte, nu sânge, iar credincioşii prezenţi au văzut cum sfintele sale moaşte le-a luat nişte îngeri şi le-a dus în muntele Sinai. 

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

Glasul al 4-lea 

Cu înțelepciunea ca și cu razele soarelui ai luminat pe filosofii păgâni și ca o lună prealuminoasă, care strălucea în noaptea necredinței, întunericul l-ai gonit; iar pe împărăteasa o ai încredințat, dimpreună și pe prigonitorul l-ai mustrat, de Dumnezeu chemată, fericită Ecaterino!Cu bucurie ai alergat la cămara cea cerească, către Hristos, Mirele cel preafrumos, și de la Dânsul te-ai încununat cu cunună împărătească, înaintea Căruia împreună cu îngerii stând, roagă-te pentru noi, cei ce cinstim sfântă pomenirea ta.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ceată cinstită ridicaţi acum Dumnezeieşte, iubitorilor de mucenici, cinstind pe Preaînţeleapta Ecaterina. Că aceasta în locul luptei pe Hristos a propovăduit şi pe balaurul l-a zdrobit, cunoştinţa ritorilor ruşinând.

Glasul al 8-lea 

Ceată cinstită ridicați acum dumnezeiește, iubitorilor de mucenici cinstind pe preaînțeleapta Ecaterina. Că aceasta în priveliște pe Hristos L-a propovăduit și pe balaurul l-a zdrobit, cunoștința ritorilor defăimând.

La 25 noiembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii 150 de retori ce au crezut în Hristos datorită Sfintei Ecaterina;
  • Sfântul Porfirie Stratilatul împreună cu 200 de ostaşi;
  • Sfântul Cuvios Petru Sihastrul şi a 670 de sfinţil mucenici.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 24 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mucenic Clement Papă al Romei

    Sfântul Mucenic Clement, papă al Romei, este prăznuit la data de 24 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Clement este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 24 noiembrie. Zi de post.

  • Calendar ortodox 2021, noiembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna noiembrie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna noiembrie are trei sărbători religioase importante: Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, Odovania sau Intrarea Maicii Domnului în biserică şi Sf. Andrei apostolul românilor.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5